Қайың шағасы - табиғаттың нағыз кереметі. Саңырауқұлақ кішкентай спорадан үлкен мөлшерге дейін өседі және ағаштан алынатын қоректік заттардың бірегей кешенін қамтиды. Ежелгі заманнан бері шағу әртүрлі аурулардың алдын алу үшін қолданылған. Ол антисептикалық әсерге ие, микробтар мен вирустарды жояды. Чага кез келген локализациядағы ісіктердің алдын алу үшін қолданылады, өйткені ол жасушалардың өсуін тежейді. Саңырауқұлақтың құрамына холестеринді төмендететін және атеросклероздың дамуына жол бермейтін стеариндер кіреді, сонымен қатар чага профилактикалық мақсатта, соның ішінде иммунитетті нығайту, жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алу және созылмалы шаршау көріністерінде белсенді қолданылады.
Итмұрын - С дәруменінің, магнийдің, калийдің, темірдің орасан зор мөлшері – итмұрын құрамындағы биологиялық белсенді заттардың толық тізімі емес. Сондықтан оның тек суық тигенде ғана пайдалы екеніне сену аңғалдық:
· Жидектердің антиоксиданттары мен флавоноидтары қан тамырларын холестеринді бляшкалардан тазартады, жүректің қысымы мен иннервациясын қалыпқа келтіреді;
· Итмұрынды шай немесе сироп түрінде үнемі қабылдау қартаю процесін баяулатады және инфекцияларға төзімділікті арттырады;
· Итмұрын арықтауға да қолдау көрсетеді. Оның жемістерінде майлардың ыдырауына ықпал ететін ерекше зат – тирозид бар;
· Итмұрын полифенолдары суық тию мен ЖРВИ жағдайын жеңілдетеді.
Құрамы: қайың шағасы, итмұрын.
Тағамдық құндылығы: 100 г өнімде: ақуыздар 2,2 г, майлар 0,7 г, көмірсулар 1,4г.
Энергетикалық құндылығы: 23ккал/100г.
Қайнату әдісі: 1 шай қасық алыңыз, 200 мл шыныаяққа немесе шәйнекке құйыңыз, қайнаған суға құйыңыз және 15-20 минут қайнатыңыз.
Қолдануға болмайтын жағдайлар: компоненттің жеке төзімсіздігі.
Сақтау шарттары: 1°C төмен емес және 25°C жоғары емес температурада құрғақ, ылғалдан және тікелей күн сәулесінен қорғалған жерде сақтаңыз.