Жүгері декстрині МЕМСТ 6034-74
Картоп декстрині
Қолдану:
МЕМСТ 6034-74 декстриндерге сәйкес физика-химиялық көрсеткіштер бойынша келесі нормаларға сәйкес болуы тиіс:
Көрсеткіштің атауы |
Сортқа арналған нормалар |
||
Ақ |
Ақшыл |
Сары |
|
Жоғары |
Жоғары |
Жоғары |
|
1. Ылғалдылығы, %, артық емес |
5 |
5 |
5 |
2. Абсолюттік затқа шаққанда жалпы күлдің салмақтық үлесі, %, артық емес: |
|||
жүгері декстрині |
0.22 |
0.22 |
0.22 |
картоп декстрині |
0.4 |
0.4 |
0.4 |
3. Қышқылдық, см3, молярлық концентрациясы 0,1 моль/дм натрий гидрототығының ерітіндісі3 100 г абсолютті құрғақ декстринге, артық емес: |
|||
жүгері декстрині |
50 |
50 |
50 |
картоп декстрині |
50 |
50 |
50 |
4. 20-да абсолютті құрғақ затқа шаққанда декстриннің ерігіштік дәрежесі туралыС, %, кем емес |
62 |
78 |
95 |
5. 1 дм-дегі дақтар саны2 қарапайым көзбен қарағанда декстриннің беттері, дана, артық емес: |
|||
жүгері декстрині |
300 |
300 |
300 |
картоп декстрині |
500 |
500 |
500 |
Декстриндердің кепілді жарамдылық мерзімі - өндірілген күннен бастап 1 жыл.
Декстринді желімдердің көпшілігінде декстрин ерітінділері мен қабықшаларының қасиеттерін өзгертетін қоспалар бар.
Дайындау:
Желім (егер тұтынушы өзінің арнайы мақсаттары үшін қандай да бір қоспаларды қолданбаса) таза күйінде былайша дайындалады:
1) Декстрин мен суды белгілі бір салмақтық қатынаста араластыру. Декстриннен желім жасағанда декстриннің 1 салмақтық бөлігін және судың 1 салмақтық бөлігін алады. Судың мөлшері декстринге немесе желімнің түріне байланысты +30% өзгеруі мүмкін.
2) Қоспаны үздіксіз араластыра отырып, желімнің әбден біртекті массасы түзілгенше 65-95 оС температураға дейін қыздыру керек;
3) Желімді бөлме температурасына дейін суытып, араластыруды тоқтатпаған жөн.
4) Ең жақсы қасиеттерді көрсету үшін қажетті "пісетін уақыт" сияқты нәрсе бар және желім дереу қолдануға дайын болғанымен, желімді шамамен бір күн бойы тұндыру ұсынылады.
5) Желімге басқа қасиеттер беру үшін қоспаларды қолдануға болады, мысалы:
- тез кебу және ылғалға төзімділік беру үшін - боракс (Na2B4O710H2O);
- желім пленкасына серпімділік беру үшін - кальций хлориді (CaCl2) және мочевина;
- жоғары жабысқақтық беру үшін - еритін шыны.
Қант, жүгері сірне, глицерин және басқа да көп гидроксилді қосылыстар пленкалардың пластикалық қасиеттерін арттыру және ылғалдылығы төмен жерлерде олардың сынғыштығын азайту үшін декстринді желімдерде қолданылады. Декстрин ерітінділерінің тұтқырлығы мен тұрақтылығын төмендету үшін кейде мочевина мен дициандиамид қолданылады.
Басқа қоспаларды да қолдануға болады, олардың құрамы мен мөлшері эксперименталды түрде анықталады.
Сәйкестендіру нөмірі - Е 1400.