1. Халыққа қызмет көрсететін қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында бөлшек сауда бағаларының нормативті калькуляциясы шикізат жиынтығының өзіндік құнына сәйкес қолданылады.Калькуляция өндірістің орташа шығындарын анықтауға және өнімнің өзіндік құнын белгілеуге негіз болады.
Бөлшек сауда бағасының калькуляциясына шикізат белгіленген есептік бағаларға сүйене отырып, әрбір тағамға салынатын инвестиция нормаларына сәйкес енгізіледі. Курс бағдарламасында:
Технологиялық және калькуляциялық карталарды құрастыру.
Дайын өнімнің шығымынан НЕТТОҒА, НЕТТОДАН БРУТТОҒА дейінгі шикізат массасының шығынын есептеу.
Шикізат массасынан БРУТТОДАН НЕТТОҒА, НЕТТОДАН дайын өнімнің шығуына дейінгі шығындарды есептеу. Артылықшылықтар мен кемшіліктерді талдау.Тағамдар мен аспаздық өнімдердің рецептуралары жинағын пайдалану ережелері мен ерекшеліктері.