Шарап жасаушы – бұл жеміс шырынындағы немесе қант қоспасындағы қанттың мөлшерін анықтауға арналған қарапайым және ыңғайлы құрылғы. Сондай-ақ, құрал дайын шараптағы немесе ашытылған шырындағы қант пен спирттің пайыздық мөлшерін көрсетеді. Құрылғыда сынап жоқ.
Тұрмыстық шарап жасаушы - үй шарабын, сыраны немесе одан да күшті алкогольді ұнататындар үшін таптырмас құрал. Енді ашыту процестері толығымен сіздің бақылауыңызда болады! Ол үшін сізге осындай өлшеу құралымен және шыдамдылықпен қарулану жеткілікті.
Құрал езбе мен шараптарды дайындау кезінде ашыту процесін бақылау үшін қолданылады. Ерітіндінің тығыздығын анықтау үшін таза және құрғақ шарап өлшегіш осы сұйық заты бар ыдысқа оның ішінде еркін қалқып тұратындай етіп орналастырылады. Тығыздық мәндері менисктің төменгі жиегіндегі спиртометр шкаласынан оқылады.
Сұйықтықтардың тығыздығы температураға тәуелді болғандықтан, концентрацияны өлшеуді қатаң белгіленген температура (20 °С) шартымен жүргізу ұсынылады. Әртүрлі сұйықтықтардың қоспалары (шарап, ликер және салыстырмалы түрде көп мөлшерде қант бар басқалары) өлшеулерде қателіктер тудыруы мүмкін. Гидрометрдің сұйықтық бетінің үстінде үнемі құрғақ болып тұруын қамтамасыз ету үшін оны мұқият қадағалау арқылы қателерді барынша азайтуға болады.
Дайындау процесінде жеміс шырынындағы немесе сироптағы қанттың мөлшері 25%-ға дейін жеткізіледі. Ашыту аяқталғаннан кейін шарап өндіруші дайын шараптағы қант пен спирттің пайыздық мөлшерін көрсетеді. Шараптың беріктігін таза спирт қосу арқылы арттыруға болады.