Сүт қышқылы 80% ( 2-гидроксипропан қышқылы, альфа-гидроксипропан қышқылы).
Сүт қышқылы (Lactic acid, E270) — сүт қышқылына тән әлсіз иісі мен қышқыл дәмі бар, бұлттылығы мен тұнбасы жоқ мөлдір сұйықтық.
Химиялық формуласы CH3CH(OH)COOH.
Сүт қышқылы табиғи өнім болып табылады және адам мен жануарлар организмінің зат алмасуының метаболиті болғандықтан биологиялық қауіпсіз өнім ретінде қарастырылуы мүмкін.
Сүт қышқылы қанттарды сүт қышқылымен ашыту кезінде, атап айтқанда қышқыл сүтте, шарап пен сыраны ашыту кезінде түзіледі.
Тамақ өнеркәсібінде консервант және антиоксидант ретінде кеңінен қолданылады. Ресейде шектеусіз қолдану үшін рұқсат етілген.
Сүт қышқылы консервілеу, ет өңдеу, балық аулау, сүт өңдеу, май және басқа да тамақ өнеркәсібінде қолданылады. Сүт қышқылы ауыл шаруашылығында жем-шөпті дайындау және консервілеу үшін қолданылады; ветеринарияда антисептикалық және ашытуға қарсы әсері бар препарат ретінде.
Сүт қышқылы негізінен ашыған сүт өнімдерінде кездеседі. Ашытқы қамырында түзіледі. Қант ерітінділерін (қант өндіретін сірне) және сүт өндірісінің қалдықтарын (айран, сарысу) сүт қышқылы бактерияларымен ашыту арқылы алынады. Алкогольсіз сусындар мен сыраның кейбір түрлерін, кондитерлік өнімдерді өндіруде қолданылады.
Жалпы қолдану: