Мерзімі өткен өнімдерді, өтімді емес өнімдерді,тамақ өнімдерін, алкогольді, шарап-арақ, темекі, косметикалық және т.б. кәдеге жарату.
Адамдардың өмірінде тағамның маңызы өте зор, өйткені ол адам ағзасының тіршілік әрекетін қамтамасыз ететін энергия көзі болып табылады. Бірақ ағзаның дұрыс жұмыс істеуі үшін оған сапалы, бұзылмаған тағам қажет. Сондықтан эпидемиологиялық аурулардың пайда болуынан қорқып, өндірілетін және сатылатын өнімдерге тұрақты бақылау орнататын мемлекеттік қадағалау органдары құрылды. Сондай-ақ барлық шығарылатын өнімдер міндетті мемлекеттік стандарттаудан өтеді. Ал азық-түлікті сақтаудың максималды уақытын анықтау үшін жарамдылық мерзімі енгізілді, содан кейін сақтауға жауапты кәсіпорындар өндіруге міндетті мерзімі өткен өнімдерді кәдеге жарату осы салада маманданған зауыттарда.
Қазіргі әлемде қызметі алуан түрлі тамақ өнімдерін өндіруге және сатуға бағытталған көптеген әртүрлі кәсіпорындар бар. Сүт фермалары, консерві зауыттары, ет комбинаттары және басқа да кәсіпорындар тұтынушыларды үнемі азық-түлікпен қамтамасыз етіп отырады. Өкінішке орай, іс жүзінде барлық өнімдер органикалық шыққан және сыртқы және микробиологиялық ортаның әсерінен нашарлауға бейім. Құрамында азот бар барлық органикалық қосылыстар шіруге ұшырайды, бұл процесс шіріткіш бактериялармен және апротрофты саңырауқұлақтармен зақымдану нәтижесінде пайда болады. Белоктарды, амин қышқылдарын және басқа органикалық қосылыстарды ыдырату арқылы олар жағымсыз иісті заттар - аммиак және біріншілік аминдер түзеді. Мерзімі өтіп кеткен өнімдерді, мысалы, ет, балық және басқа да өнімдерді кәдеге жаратпай, жай ғана полигонға тастаса не болатынын елестетіп көріңізші. Ыдырау экологияға орасан зор зиян келтіреді. Сыртқы ортаның әсерінен, су айдынына түскенде немесе инфекция тасымалдаушылары жәндіктер мен кеміргіштердің көмегімен адамдарда да, жануарларда да сүзек сияқты қандай да бір аурудың эпидемиясын тудыруы мүмкін. Сондай-ақ, дүкен сөрелері мен базарлардан мерзімі өтіп кеткен өнімдерді дер кезінде кәдеге жаратпасаңыз, адамдардың тамақтан улану немесе басқа ауруларға шалдығу қаупі бар.
Мерзімі өткен, бүлінген өнімдерді кәдеге жарату азық-түлік дүкендері мен азық-түлік комбинаттары үшін міндетті рәсім болып табылады. Біздің компания әкету бойынша өз қызметтерін ұсынуға дайын және өнімдерді кәдеге жарату мерзімі өткен, өзінің тұтынушылық қасиеттерін жоғалтқан. Қажет болған жағдайда растауды қамтамасыз ету және бүлінген өнімдердің дүкендер мен базарларға түсуіне жол бермеу үшін, қажет болған жағдайда мерзімі өткен өнімдерді кәдеге жарату бейнетүсірілім қолданылуы мүмкін.