Бұл рецептте жаңа піскен лимонграс сабақтары, галангал тамыры және кафир лайм жапырақтары бар түпнұсқа тай ингредиенттері пайдаланылады. Егер сізде жаңа піскен дәмдеуіштерді (галангал, лимонграс, лайм жапырақтары) пайдалану мүмкіндігіңіз болмаса, оларды кептірілгенге ауыстыруға немесе осы ингредиенттер негізінде дайындалған Том Ям пастасын пайдалануға болады.
Том Юм сорпасының екі нұсқасы бар – кокос сүтін қолдану арқылы (Нам Хон – кілегейлі сорпа) және онсыз (Нам Сай - мөлдір сорпа). Біз Том Ямның "Нам Хон" (кілегейлі сорпа) нұсқасын дайындаймыз. Кокос сүті әдетте сорпаның ащылығын жұмсарту мақсатында қосылады. Кокос сүті сорпаның дәмдік диапазонына кокос жаңғағының тәттілігін әрең береді, оның дәмін сәл өзгертеді және сорпаны "жұмсақ" етеді. Кокос сүті қосылған сорпаның нұсқасын еуропалық туристер өте жақсы көреді. Сүт сорпаға оны оттан шығармас бұрын, асшаяндар дайын болған кезеңде қосылады.
ҚҰРАМЫ (4 порцияға арналған):
Асшаяндарды бөлме температурасында алдын ала ерітіңіз. Асшаяндарды хитин жамылғысынан тазалаңыз, құйрығын қалдырыңыз. Ақырын, таяз тілікпен (1 мм-ге дейін) қара тамырды (ішекті) алып тастау үшін асшаяндарды омыртқа бойымен кесіңіз.
Барлық көкөністерді жуыңыз. Консервіленген Цаогу саңырауқұлақтарын ағынды сумен шайып, әрбір саңырауқұлақты ұзындығы бойынша екіге бөліңіз. Егер сіз шампиньондарды қолдансаңыз, онда оларды 4 бөлікке, ал устрица саңырауқұлақтарын үлкен жолақтарға кесу керек.
Шие қызанақтарын екіге бөліңіз.
Тауық сорпасына қайнатыңыз. Ол қатты қайнамай, ақырын гүрілдеуі керек. Ол қыздырылған кезде дәмдеуіштерді дайындаңыз (егер жаңа піскен пайдаланылса): галангал тамырын жұқа тілімдерге кесіңіз, кафир әкінің жапырақтарын бірнеше жерден ортасына дейін жыртыңыз, лимон құмайының сабақтарын аспаздық балғамен ұсақтаңыз (әсіресе сабақтарының ақ бөлігін) немесе пышақтың жалпақ жағымен тегістеңіз. Бұл жаңа піскен дәмдеуіштердің сорпадағы дәмін жақсырақ ашуы (босатуы) үшін жасалады.
Егер кептірілген дәмдеуіштер пайдаланылса, оларды қаптамадан босату оңай.
Галангал мен лимон құмайын қайнаған сорпаға батырыңыз. Сорпа қайтадан қайнаған кезде 1-2 минут қайнатыңыз, содан кейін Том Ям пастасын сорпаға қосыңыз, жақсылап араластырыңыз.
Сорпаға цаогу саңырауқұлақтарының жартысын және балық соусын қосыңыз. Сорпаның дәмін татыңыз. Егер ол жеткілікті тұзды болмаса, тағы бір қасық балық соусын қосыңыз (немесе дәміне қарай). Содан кейін жыртылған әк жапырақтарын қосыңыз.
Том Юм пастасының арқасында сорпа жеткілікті бай болады, бірақ егер сіз көбірек жылуды қаласаңыз, осы кезде сорпаға кептірілген чилиді қосыңыз.
Содан кейін сорпаға қызанақ пен асшаяндарды қосыңыз. Қайнап жатқан сорпада 2-3 минут пісіріңіз (асшаяндарды шамадан тыс пісірмеу маңызды, сондықтан олардың жұмсақ, серпімді еті ұзақ пісіруден резеңке шинаға ұқсамайды).
2-3 минуттан кейін, асшаяндар дайын болғанда, сорпаға кокос сүтін қосып, сорпаны ақырын араластырып, бірден оттан алыңыз.
Содан кейін сорпаға 2-4 ас қасық лайм шырынын қосыңыз, қажет болса, сорпаның дәмін татыңыз – дәміне қарай көбірек лайм шырынын қосыңыз.
Том Ямның дайын сорпасы әрқашан бірден жейді, оны қайта қыздыруға болмайды, сонымен қатар келесі тағамға қалдыруға болмайды. Дайын сорпаны табақтарға немесе тостағандарға құйыңыз, кинза жапырақтарымен безендіріңіз. Том Юм сорпасына бөлек қайнатылған ашытқысыз жасмин күрішін беріңіз, ол отты және ащы сорпаны жейді.
Құрамы: Балғын кафир лайм жапырақтары, балғын галангал, балғын лимонграс және чили бұрышы.
Салмағы 250 гр