Фенугрек - адамға мың жылдан астам уақыттан бері белгілі бір жылдық емдік шөптесін өсімдік. Ол Ежелгі Афинада өсірілді. Ол Азия мен Еуропаның көптеген жылы елдерінде өседі және әртүрлі атаулармен аталады – шамбала, грек пішені, гельба және т.б.
Фенугрек бұршақ тұқымдасына жатады, бұл оның жемісінің пішінінен көрінеді: бұл ұзартылған, ұзартылған мұрны және сары реңктері бар кішкентай бұршақтар. Хош иіс өзіне тән, ащы ноталары мен жаңғақ иісі бар. Ол ашық сары, көк немесе күлгін түсті гүлшоғырларымен гүлдейді. Бүгінгі таңда бұл өсімдіктің жүзге жуық мерзімді сорттары белгілі.
Фенугректің құрамына адам ағзасына пайдалы көптеген заттар кіреді: магний, фосфор, калий, кальций, сонымен қатар В және РР дәрумендері.
Тұқымның энергетикалық құндылығы 100 граммға 323 Ккал құрайды. Бұған 23 г ақуыз, 24 г талшық және 6,5 г май, 59 г көмірсу кіреді.
Фенугректе кверцетин, апигенин, селен, генистеин, супероксидисмутазалар және рутин, сондай-ақ мидың жүйке жасушаларының жойылуын бәсеңдетуге көмектесетін алкалоидтар және олардың жаңаруына көмектесетін тригонеллен бар.
Ақжелкеннің аспаздық шеберлігі де белгілі. Бұл шығыс тағамдарының танымал дәмдеуіштерінің бөлігі – карри және хоп-сунели. Тұқымдар тағамға және бөлек, өздігінен қосылады.
Фенугрек жемісін қосқанда, тағамдар жағымды жаңғақ дәміне ие болады. Мысалы, Арменияда оны орнына көкөніс бұқтырмаларына салады жаңғақ.
Тұқымның дәмі ащы, иісі ашық және тұрақты. Сондықтан оны аз мөлшерде пайдалану ұсынылады.
Бұл дәмдеуішті ет, құс еті, саңырауқұлақтар, көкөністермен бірге қолданыңыз. Ол десерттерді дайындауда да қолданылады.
Фенугректен атақты мысырлық сары шай дайындалады, ол ауыр жүктемелерден немесе аурудан кейін, мысалы, тұмаудан немесе пневмониядан кейін дененің күшін тез қалпына келтіруге қабілетті.
Шай келесідей дайындалады: екі ас қасық жемісті жарты литр салқын суға араластырады, содан кейін екі жарым-үш сағат бойы тұндыруға қояды. Осыдан кейін ыдыстарды отқа қойып, қайнатыңыз. Сүзеді және күніне төрт-бес рет 50 миллилитрден қабылдайды. Шайға аздап бал, сүт, зімбір, лимон қосуға болады.
Фенугректің таланттарына терінің және шаштың күйін жақсарту қабілеті де жатады. Шашқа арналған масканы бір шай қасық жемісті ұнтақтап, екі тамшы зәйтүн майымен араластыру арқылы дайындайды. Қоспа бас терісіне жағылады, жарты сағаттан кейін сумен жуылады.
Фенугрекпен маскалар құрғақ теріге және безеу проблемасына тап болғандарға жарайды. Ол үшін кішкене тұқымдарды ұнтақтап, балмен немесе өсімдік майымен араластырып, бетке жағады. 15 минуттан кейін сумен жуады.
Бұл бұршақтар целлюлитке қарсы тиімді агент ретінде де белгілі. Ол үшін тұқымдар ұнтақ жасау үшін ерітіндіде ұнтақталады. Содан кейін оның үстіне қайнаған су құйып, қоспаның суығанын күтіңіз. Суспензия проблемалы аймақтарды майлау үшін қолданылады. Ол денеде шамамен бір сағатқа қалдырылады, содан кейін таза сумен жуылады. Әсерді күшейту үшін дененің бөліктерін сүлгімен жабуға немесе ол үшін полиэтиленді қолдануға болады. Мұндай процедураларды аптасына бір немесе екі рет орындау ұсынылады.
Хельба қолданылатын аурулар өте көп. Қытай, араб және үнді медицинасында емдеуде өте кең қолданылады
Фенугрек жараларды, жараларды және фурункулдарды емдеу үшін де қолданылады. Тұқымдар үгінділер жасау үшін ұнтақталады, содан кейін бұл масса сумен араластырылады және қоспасы баяу отта шамамен он минут қайнатылатын пешке қойылады. Содан кейін оны суытып, содан кейін мақта матаға салып, зақымдалған жерлерге жағу керек. Компрессті үстіне таңғышпен орауға болады.
Фенугрек кейбір елдерде жүкті болғысы келетін әйелдер үшін жақсы көмекші болып саналады.
Сондай-ақ оны тыныштандыратын дәрі ретінде қолдану ұсынылады. Ол үшін фенугрек пен валерианнан инфузия жасалады.
Бұл өсімдік ас қорыту жүйесі мен бауырдың дұрыс жұмыс істемеуіне көмектеседі. Диарея мен іш қатуды емдеуде қолайлы нәтижелерге жемістерде өсімдік талшықтарының көп мөлшерінің болуына байланысты қол жеткізіледі. Сондай-ақ оны дәстүрлі медицина мамандары жыныстық өмірінде проблемалары бар ер адамдарға ұсынады.
Гельбаның қабынуға қарсы қасиеттері әсіресе айқын көрінеді. Бұл емдік өсімдік созылмалы қабыну процестеріне пайдалы болуы мүмкін. Бұл фенугректе тірі ағзаларға зиян келтіретін және қабынуға әкелетін бос радикалдарды бейтараптандыратын көптеген антиоксиданттардың болуына байланысты. Шығыс медицинасы фенугрек тұқымын терінің, ауыздың қабынуына, мұрын және тамақ инфекцияларына, бүйрек ауруларына және туберкулезге қарсы препараттардың бөлігі ретінде пайдаланады.
Фенугрек липидтер тепе-теңдігін қалпына келтіруге және қандағы "жаман" холестерин деп аталатын мөлшерді азайтуға көмектеседі. Бұл қасиет өсімдікті қан қысымын қалыпқа келтіруге, қан тамырлары атеросклерозының алдын алуға және емдеуге жақсы көмекші етеді. Шындығында, жемістерде көп мөлшерде болатын полисахаридтер майлардың ішекте сіңуіне кедергі келтіреді. Сонымен қатар, олар ұшпа май қышқылдарының өндірісін арттыра отырып, пайдалы ішек микрофлорасына оң әсер етеді. Бұл қышқылдар бауырға қан арқылы тасымалданады және холестерин биосинтезін баяулатады. Жүрек және қан тамырлары ауруларының алдын-алу мен емдеудегі негізгі әсер фенугректің қабынуға қарсы әсері болып табылады, өйткені бұл адам денсаулығына ерекше қауіп төндіретін тамырлы эндотелийдің созылмалы қабынуы.
Фенугрек шығыс елдерінде қант диабетін емдеуде қолданылады. Тұқымдар ішектегі тағамнан қанттың сіңу жылдамдығын төмендетеді, бұл қандағы глюкоза деңгейінің тым тез көтерілуіне жол бермейді. Қант диабетінің даму қаупі бар топқа жататындарға да фенугрек қабылдау ұсынылады. Бұл, ең алдымен, артық салмағы бар адамдар.
Тағы бір пайдалы қасиеті - ол ағзаның дене жүктемесіне төзімділігін айтарлықтай арттырады. Бұл әсіресе спортшыларға қатысты. Бақылаулар көрсеткендей, құрамында фенугрек пен креатин бар тағамдық қоспаларды жүйелі түрде қабылдағанда дененің үстіңгі бөлігінің бұлшықеттері күшейіп, пропорциялары жақсарады, артық май кетеді.
Әйелдер етеккір алдындағы синдромның және менопаузаның көріністерін азайту үшін фенугректі бұрыннан қолданып келеді.
Азия елдерінде фенугректі мыңдаған жылдар бойы жүкті және бала емізетін әйелдер пайдаланып келеді. Бұл емшек сүтін өндіруді арттыруға, содан кейін босанғаннан кейін денеңізді тез қалпына келтіруге көмектеседі.
Бұл жағдайда тұқымдар шай ретінде пайдаланылады. Екі шай қасық жеміс стакан суға құйылады және шамамен жеті минут қайнатылады. Сусынды күніне бірнеше рет ішеді. Оны асыра алмау маңызды, өйткені артық мөлшер диарея мен кебулерге әкелуі мүмкін.
Хельбаны қолданудағы шара табысқа жетудің басты шарттарының бірі болып табылады. Шай немесе инфузия қабылдауға болатын дозалар аз болуы керек. Көпке қарағанда аз жақсы.
Бұл құралды қабылдауға бірнеше қарсы көрсеткіштер бар: