Шұжық - туралған пісірілген мяса немесе оның алмастырғыштарынан дайындалатын шұжық бұйымы. Бұл кішкентай шұжық, бірақ кәдімгі шұжықтан айырмашылығы, әдетте, кейбір термиялық өңдеуден (пісіру, қуыру) кейін жейді.
Шұжықтардың әртүрлі сорттары мөлшері бойынша да, түсі бойынша да айтарлықтай өзгеруі мүмкін. Осы топтағы өнімдердің жалпы қасиеттері — серпімділік (басқаннан кейін пішінін қалпына келтіру керек), майлы дақтар болмауы керек, егер шұжық жасанды қабықшада болса, онда ол тегіс болуы керек.
Егер шұжықтарды дайындауға арналған шикізат жоғары сапалы болса, онда олар толық ақуыздың көзі ретінде қызмет етеді және асқазанға қанықтылық сезімін оңай береді. Еттің бай минералдық-витаминдік құрамы жартылай фабрикат етке ауысады және ағзаның жалпы жағдайына оң әсер етеді.
Құрамы: ет, дәмдеуіштер және татымды шөптер, шпик, әртүрлі тағамдық қоспалар, тері, сіңірлер, қан, май тіндері, казеин натрийі,фосфаттар, натрий нитриті, хош иістендіргіш және дәм күшейткіш.
Жарамдылық мерзімі: егер шұжықтар табиғи қабықшада болса, онда олардың тоңазытқышта сақталу мерзімі 4 тәулікке дейін, ал полиамидті қаптамада болса – 5-6 тәулікке дейін.