Қымыздық орыс асханасында ежелден бар сияқты: ең дәмді қымыздық сорпасын немесе пирогтарды бала кезінен бәрі біледі. Алайда, біздің ата-бабаларымыз өсімдікті арамшөп деп санап, оны ұзақ уақыт жойып келген. Сонымен қатар, 12 ғасырдағы француз дворяндары бұл өсімдікті өте құрметтейтін және оны тамақ үшін қуана тұтынатын.
Уақыт өте келе Ресейде қымыздық одан барлық тағамдарды жақсы көретін және дайындайтын болды, бірақ бұл тек 16 ғасырда болды. Оның үстіне адамдар оны қымыздық деп атаған жоқ: шығыс славяндар ата-бабаларынан үлгі алып, өсімдікті өз сөзінде "жабайы қызылша" немесе "шалғындық алма" деп атай берді. Халық медицинасы да шетте қалған жоқ. Көптеген тәжірибелер мен бақылаулардан кейін шөп дәрігерлері өсімдіктің көптеген аурулармен күресуге көмектесетінін байқады. Қымыздық негізіндегі үй рецептері адамдар арасында бірден тарала бастады, олар белгілі бір ауруларға қолданылады. Қымыздық неге сонша пайдалы өсімдік болып саналады?
Қымыздықтың адам ағзасына тигізетін пайдасы даусыз. Ең алдымен бұл диеталық өнім. Бұл протеиндік диетаны сақтау үшін өте қолайлы, өйткені бұл бұрынғы "арамшөпте" көмірсулар мен майларға қарағанда ақуыздар көп.
Зерттеулер көрсеткендей, жылқы қымыздықтары құрамында А дәрумені, С дәрумені, В тобындағы дәрумендер, Е дәрумені және РР дәрумені бар нағыз дәрумендік коктейль болып табылады. Бұл витаминдік бомба сонымен қатар калий және магний сияқты пайдалы минералдармен толықтырылған. Қымыздық жапырақтарында кальций, темір, фосфор, натрий бар. Және, әрине, бірқатар органикалық қышқылдар туралы айтпай кетуге болмайды: кофе, қымыздық, лимон және алма. Бұл өсімдік флавоноидтарға, сондай-ақ таниндерге бай.
Жылқы қымыздықтарын оның пайдалы қасиеттері туралы ойланбастан жеуге дағдыланғанымызға қарамастан, оларды атап өткен жөн. Жылқы қымыздығы мыналарға пайдалы:
Жылқы қымыздықтарының пайдасы оның қанды тазарту қабілетінде де жатыр. Зауыттың бұл қасиеті аллергиядан дизентерияға дейінгі кез келген проблемалар үшін пайдалы болады. Тазартылған және дәрумендермен байытылған қан кез келген аурудан жазылу үдерісін жеделдетеді.