Жоңышқа ұсынылады:
- ұзаққа созылған аурудан кейін ағзаның әлсіреуімен, күштің жоғалуымен;
- етеккір оралымын қалыпқа келтіру және климактериялық кезеңнің симптоматологиясын жұмсарту үшін;
- лактацияны ынталандыратын, сондай-ақ сүт безі обырының алдын алатын агент ретінде;
- қанайналым жүйесінің жұмысын жақсарту үшін — қандағы жаман холестерин мөлшерін азайтады, атеросклероздың дамуына жол бермейді, артериялардың серпімділігіне ықпал етеді;
- қант диабеті, қалқанша безі және ұйқы безі ауруларында;
- артрит, подагра, ревматизм кезінде буындар мен бұлшықеттердің ауырсынуын жеңілдету үшін.
Емдік қасиеттері.
Жоңышқа — емдік қасиеті ежелден белгілі емдік шөп. Біраз уақыттан бері жоңышқа мал мен құс азығына қоспа ретінде пайдаланылды. Ол олардың өсуіне және дамуына ықпал етті. Біраз уақыттан кейін бұл өсімдік егжей-тегжейлі зерттелді: адамдарға да пайдалы қасиеттері табылды.
Жоңышқаның тағы бір ерекшелігі - оның жер қойнауынан құнды биологиялық белсенді заттарды бөліп алу қабілеті.
Емдік қасиеттері жоңышқалар өте көп, оларды бай химиялық құрамымен түсіндіруге болады. Бұл дәрілік шөпте мыналар бар:
- белоктар;
- С дәрумені көп мөлшерде;
- органикалық қышқылдар;
- крахмал;
- флавоноидтар;
- В тобындағы витаминдер, сондай-ақ K, E, P, D;
- әртүрлі микроэлементтер: темір, кальций, фосфор, фтор және т.б.
Халықтық медицинада емдік дәрілерді дайындау үшін өсімдіктің ауа бөлігін, шөпті — сабағын, жапырақтарын, гүлдерін, тұқымдарын алады. Жоңышқа көптеген ауруларды жеңуге көмектеседі, оның ағзаға әсер ету спектрі кең:
- улануға қарсы әсер етеді, организмнен зиянды заттарды, қосылыстарды шығарады;
- жүрек-қантамыр жүйесін нығайтады;
- зат алмасуды жақсартуға ықпал етеді;
- қабыну процесін басуға, инфекциямен күресуге мүмкіндік беретін микробқа қарсы қасиеттерге ие;
- рак клеткаларының өсуін тежейді;
- гемостатикалық, жараларды емдейтін агент ретінде әрекет етеді.
Үйде жоңышқа шөбінен әр түрлі дәрілік формалар дайындалады: инфузия, қайнатпа, тұнбалар, шай.
Жоңышқаның сулы тұнбасы ағзаға диабет, панкреатит, қалқанша без аурулары кезінде пайдасын тигізеді.
Егер сіз жоңышқаны шай ретінде қайнатсаңыз, тәбетті ашатын сусын аласыз.
Жоңышқаның спирттік тұнбасы жүйелі түрде тұтынылған жағдайда анемияның жағдайын жақсартуға көмектеседі. Бұл тұнбаның бактерицидтік және қалпына келтіретін әсері де бар.
Жоңышқа тұнбасы сұлы тұнбаларымен бір мезгілде қабылдағанда лактацияны едәуір күшейтеді.
Жоңышқа шөбінің сулы немесе спиртті тұнбасы ауыр климактериялық кезеңде ұсынылады.
Жоңышқадан қайнатылған сироп салмақ қосуға көмектеседі.
Жылы инфузиямен трихомоназды колпитпен душ қабылдауға кеңес беріледі.
Жоңышқа шөбінің қайнатпасы қант диабеті кезінде қабылданады. Ол қандағы глюкоза деңгейін төмендетуге қабілетті.
Арақ қосылған жоңышқа буын ауруларына көмектеседі. Құрал курстармен ішке қабылданады.
Ұсынылатын ең төменгі курс — 5 қаптама.