Біз бәріміз шай ішу рәсімдері туралы бұрыннан естігенбіз, бірақ кофе ішу мәдениеті өзінің салт-дәстүрлерімен бірдей бай және қызықты. Ерекшеліктерінің бірі - көлемі, пішіні, дайындау материалы бойынша ерекшеленетін ыдыстарда әртүрлі кофе сусындарын беру. Шыныаяқтардың немесе арнайы стақандардың мақсаты - кофе композициясының температурасын, дәмін және хош иісін сақтау.
Жаңа қуырылған бұршақтардан жасалған эспрессо ерекше хош иіс пен беріктікке ие. Осы қасиеттерді сақтау үшін оны қалың қабырғалары бар ықшам фарфор шыныаяқтарда беру әдеттегідей. Олардың қардай аппақ фонында кілегейлі көбігі бар қара кофе көзге түседі. Ішінде фарфордың түсі өзгермеуі үшін ыдыстың беті эмальмен өңделеді. Эспрессоға арналған дұрыс шыныаяқтың диаметрі мен биіктігі 5 см-ден аспайды, қолайлы сыйымдылығы 35-90 мл аралығында өзгереді. Шыныаяқ үшін пайдаланылатын материал жылуды ұзақ уақыт сақтауға қабілетті. Сусынды құймас бұрын ыдыстарды жылыту ұсынылады.
Шығыс рецепті бойынша дайындалған кофе эспрессоға қарағанда одан да күшті және қарқынды. Және оның құрамында кофеин де көп. Мұндай сусынның ащысы бар, құрылымы тығыз, сондықтан әр жұтымнан кейін су ішуге тура келеді. Және бұл керісінше болады: композиция тәтті және қантты түрде дайындалады. Осы ерекшеліктерді ескере отырып, сусын көлемі 40 мл-ден аспайтын шағын керамикалық шыныаяқтарға құйылады. Олар жұқа қабырғалармен жасалған, өрнектермен, алтын жалатумен, інжу-маржан оюларымен безендірілген. Материал жақсы жылу изоляторы болып табылады: кофені түбін алақанмен ұстап, ыстық күйінде ішу әдетке айналған. Мұндай ұсақ өлшемді ыдыс-аяқтар әр түрлі қоспалардың дәмін тату кезінде ыңғайлы.
Америкалықтар сусынды үлкен бөліктерде тұтынғанды ұнатады, сондықтан олар 300 мл-ге дейінгі шыныаяқтарды пайдаланады. Американоларға айтарлықтай беріктік тән емес, дегенмен тұрақты тұтыну кезінде кофе ұнтағының қоры тез таусылады. Көбінесе сусынның көлемі 120-160 мл-ге дейін реттеледі, сондықтан оны трапеция тәрізді шыныаяққа салуға болады. Құрамында кілегей және басқа қоспалар болған кезде 180 мл ыдысты алыңыз.
Бұл сусындардың бірегейлігі - көбінесе латте-арт форматындағы суреттер үшін кенеп ретінде қызмет ететін мол кілегей немесе сүтті көбік. Әрине, мұндай өнерді көрсету үшін үстіңгі жағында мүмкіндігінше кеңейтілген ыдыс-аяқ қажет. Саптыаяқтың рұқсат етілген мөлшері 150-220 мл құрайды, көбік жиектер деңгейінде орналасуы немесе олардың шегінен сәл асып кетуі мүмкін. Кофенің өзі көбік қабатының астында байқалмаса да, сусынның дәмдік және хош иісті қасиеттері соған қарамастан оның сапасына байланысты.
Глазурь, фраппе, макиато, латте және соған ұқсас сусындар ыстыққа төзімді шыныдан жасалған шағын тұтқасы бар стақандарда ұсынылады. Мысалы, латте қонаққа тұғырдағы биік, мөлдір стақанда беріледі. Ирланд тіліндегі кофе үшін ыдыстың жеке түрі ойлап табылды - сабағындағы шыны кружка. Әдетте кофе коктейльдері көп мөлшердегі сүттен (шамамен 150 мл) тұрады, сондықтан контейнерлер әлдеқайда үлкен болуы керек. Жалпы нұсқасы - 220-300 мл. Дегенмен фраппучино, балмұздақ қосылған кофе десертіне көбірек ұқсайды, 350-500 мл стақандарда беруге болады. Мазмұнның барлық қабаттары әйнек арқылы көрінеді, бұл қызмет көрсетуді қызықтырақ және тартымды етеді.