Күнбағыс ұны
Күнбағыс ұны — өнім шын мәнінде бірегей. Ең алдымен, оның құрамында бөгде "химиялық" қоспалар жоқ. Күнбағыстың майы аз дәндері, дәрумендер мен минералдардың пайдасы, майдың 20-25%-ы сақталған. Күнбағыс ұны таза күйінде өсімдік ақуызының көзі болып табылады.
Құрамында:
- В тобының витаминдері (В9, В6, В5, В2, В1), бета-каротин, А, С және РР витаминдері.
- Калий, кальций, мырыш, селен, темір, фосфор, магний және т.б
- Аргинин (қан тамырларының түйілуін басады, стенокардия ұстамаларын басады, сондай-ақ қан айналымын көтермелейді)
- Лизин (бұл амин қышқылы адам ағзасында синтезделе алмайды және оған тек сырттан, тамақпен бірге түседі. Негізгі функциялардың бірі — вирустар мен бактериялардан қорғау, сондай-ақ герпес инфекциясының алдын алу, кальцийдің сіңуіне ықпал етеді және бірқатар гормондар мен ферменттердің синтезіне қатысады)
- Метионин (айқын антидепрессант әсері бар, липидтер алмасуын жақсартатын алмастырылмайтын амин қышқылы — басқаша айтқанда, бауырда майдың жиналуын болдырмайды, ағзадан токсиндер мен улы заттарды, соның ішінде ауыр металдарды шығарады)
- Хлороген қышқылы (қант диабеті мен семіздіктің дамуын тежеуде тиімді)
Пайдалы қасиеттері:
- иммунитетті нығайтады, авитаминоз және ағзаның жалпы әлсіздігі кезінде көрсетілген
- ішекті жұмсақ тазартады, уыттар мен улы заттарды шығарады
- ағзаға оңай сіңеді, сондықтан өкпе, бүйрек, асқазан-ішек жолдарының аурулары болған жағдайда ұсынылады
- бұлшықеттерді, шеміршек тінін нығайтады
- Майдың және "жылдам" көмірсулардың өте төмен мөлшері күнбағыс ұнын спорттық тамақтануда және салмақ жоғалту үшін пайдалануға мүмкіндік береді
Күнбағыс дәнінен жасалған ұнда:
- Қарақұмыққа қарағанда калий 5 есе, күрішке қарағанда 19 есе көп.
- Фосфор балыққа қарағанда 4,5 есе және қарақұмыққа қарағанда 3,9 есе көп.
- Жаңғақтағы магнийден екі есе көп.
- Қарақұмыққа қарағанда В6 дәрумені 2,7 есе көп.
- Е дәрумені сиыр етінен бір жарым есе көп.
- Бекіре уылдырығынан бір жарым есе көп ақуыз.
Қолдану: кекстер, печеньелер, тоқаштар, құймақтар жасауға арналған. Күнбағыс дәнінен жасалған ұннан жасалған кондитерлік өнімдер жеңіл, өте дәмді жаңғақ дәмімен және керемет нәзік, әуе консистенциясымен ерекшеленеді.
Қолдануға болмайтын жағдайлар: жеке төзімсіздік.