Асқабақ ұны
Асқабақ ұны - мінсіз теңдестірілген құрамымен ерекше. Ол маңызды амин қышқылдары бар жеңіл сіңімді ақуыздың үштен бірінен тұрады. Осының арқасында анемия мен қант диабетін емдеуде профилактикалық әсер етеді, ағзаны токсиндер мен токсиндерден тазартады, жүйке жүйесінің жұмысын жақсартады. Ол сондай-ақ әртүрлі гельминтоздар мен тері ауруларын емдеуде қолданылады.
Құрамында:
- С, А, К, В3 дәрумендері және фолий қышқылымен (В9 дәрумені);
- Калий және марганец, магний және фосфор, темір және кальций, мыс, селен және мырыш;
- Омега-3 май қышқылдарының көзі (атап айтқанда, альфа-линолен қышқылы немесе АЛА)
- Олеин, пальмитин, линолен және стеарин қышқылдары
Мырыш, магний және калий мөлшері бойынша асқабақ ұны бір типті өнімдер арасында чемпион болып табылады.
Пайдалы қасиеттері:
- Остеопорозбен ауыратын егде жастағы адамдар үшін бұл сүйектің минералды тығыздығын сау деңгейде сақтауға көмектеседі.
- Ерлерде де, әйелдерде де гормоналды деңгейлерді қалыпқа келтіру.
- Көңіл-күй мен жалпы көңіл-күйге жағымды әсер етеді, либидоны арттырады.
- зат алмасуды жылдамдатады және май шөгінділерін күйдіреді.
- құрамында жағымды көңіл-күйді сақтауға және ұйқының сапасын жақсартуға көмектесетін табиғи антидепрессант – L-триптофанның әсерлі мөлшері бар.
- безеу бөртпелерімен және оның салдарымен күресуге көмектеседі.
- қандағы "жаман" холестерин деңгейін төмендетеді және қан тамырларының қабырғаларында бляшкалардың пайда болуына жол бермейді
- қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіреді және жасушалардың антиоксиданттық белсенділігін арттырады.
- Асқабақ тұқымынан жасалған өнімдерді (ұн және асқабақ майы) үнемі тұтыну простата ауруларының қаупін азайтады
- Құрамында адамдарды паразиттерден арылтатын бірегей амин қышқылы – кукурбитин бар.
Қолдану: нан-тоқаш өнімдерін пісіруде ақуызға бай коктейльдерді дайындау үшін салаттар мен жармаларды себуге немесе дәм палитрасын кеңейту үшін дәстүрлі гарнирлерге қосуға болады. Емдік мақсатта: 1-2 шай қасық. ұнтақты сүт өнімдерінде (айран, йогурт, ашытылған пісірілген сүт және т.б.) ерітіп, 2-4 апта бойы күніне 1-2 рет қабылдау керек. Курсты жылына 3-4 рет қайталауға болады.