Қарақұмық балы балдың қараңғы сорттарына жатады. Оның өзіндік хош иісі мен ерекше дәмі бар. Құрамында балдың ашық түсті сорттарына қарағанда алмастырылмайтын амин қышқылдары, микроэлементтер және әсіресе темір көп.Халықтық медицинада авитоминозға, суық тиюді емдеуге және алдын алуға, капиллярлардың өткізгіштігін жақсартуға, гипертонияға қан қысымын төмендететін дәрілермен бірге және т.б. қолдану ұсынылады. Бауыр мен өт шығару жолдарын емдеуде, сондай-ақ жалпы нығайтқыш ретінде ерекше ұсынылады.
Құрамы: табиғи гүлді бал.
Қолдану тәсілі: таза күйінде қолданылады: 1-2 шай қасықтан күніне екі рет, таңертең және кешке, дозасы организмнің ерекшеліктеріне байланысты өзгеруі мүмкін. Сондай-ақ шайға тәттілендіргіш ретінде бал қосылады. Бұл әсіресе профилактикалық қолдану үшін ыңғайлы. Жылы шайға 1-2 шай қасық қосылады. Мұндай сусын тамақты тұтыну кезінде кәдімгі сусын ретінде қабылданады.