Бүгінде пісірілген шұжықты алғаш кім ойлап тапқанын анықтау қиын. Шынында да, ежелгі Греция мен Персияда да адамдар тартылған етті жануарлардың асқазанына салуды үйренген және бұл толыққанды тағам болып саналған. XIX ғасырдың басында немістер оны жаппай шығара бастағаннан бері өндіріс процесі өзгерген жоқ деп айта аламыз.
Өткен ғасырдың 30-шы жылдары денсаулығында ақауы бар адамдарға арналған ең нәзік пісірілген шұжық - "Докторлық" рецепті ойлап табылды. Рецепт 1936 жылы ГОСТ-пен бекітілген, көптеген өндірушілер оны әлі күнге дейін ұстанып келеді.
Докторлық шұжық - бұл ең танымал өнімдердің бірі, ол келесі ерекшеліктермен сипатталады:
Докторлық - бутербродтарды дайындауға арналған дәстүрлі өнім. Оны қуыруға, омлетпен немесе қуырылған жұмыртқамен бірге жеуге, бұқтырылған көкөністерге, тұздалған қиярға және салаттарға қосуға болады.
Пісірілген докторлық шұжық тез бұзылатын өнім болып саналады, сондықтан оны тоңазытқышта сақтау және қаптама ашылған сәттен бастап үш күн ішінде тұтыну қажет.
Пісірілген шұжық дәмдеуіштер қосылған механикалық сүйектен ажыратылған құс еті мен сиыр етінен дайындалады. Жасанды қабық.
Сақтаудың температуралық режимі 0-ден +4 0С-қа дейін. салыстырмалы ылғалдылығы 75-78% болғанда. Қабықтың тұтастығын бұзбай сақтау мерзімі 20 тәулік.
Алып кету.