Тәтті картоп ― бататтан жасалған картоп фунчозасы (крахмалды).
Тәтті картоп ― дәмі тәтті картоп. Тәтті картоп түйнектері ақуызға, көмірсуларға және дәрумендерге бай, сонымен қатар құрамында каротин, фосфор, кальций, аскорбин қышқылы, темір көп мөлшерде болады. Ям және тәтті картоп өнімдері асқазан-ішек жолдарының ауруларының алдын алу және емдеу үшін өте пайдалы, сонымен қатар дәрумендер мен жалпы нығайтқыш ретінде тұтынылады.
Тәтті картоп өнімдері қышқыл тағамдармен өте жақсы үйлеседі: лимон шырыны, апельсин қабығы, ыстық дәмдеуіштер: бұрыш және карри.
Крахмалды кеспе (ұзын), кейбір дереккөздерде басқа атауды кездестіруге болады, атап айтқанда фунчоза (мүмкін нұсқалар: фенчоза, фенчеза, фентеуза, фунчеза, фучеза). Бұл көкөніс немесе ет тағамдарына өте ыңғайлы, қанағаттанарлық кеспе.
Калориясы төмен болғандықтан, крахмал фунчоза кеспесі диета ұстанатындар немесе калорияларды санайтындар үшін өте қолайлы. Сонымен қатар, бұл кеспе ұзақ өмір сүргісі келетіндерге пайдалы (аңыз бойынша жапондық ниндзялар фунчозаны қолданған).
Функозаны қалай дайындау керек:
1. Кеспені қайнаған суға құйыңыз
2. Араластыра отырып, шамамен 3-5 минут пісіріңіз. Бірақ артық емес! Функозаны қорыту өте оңай. Функозалардың дайындық дәрежесін түсі бойынша бағалауға болады. Дайын кеспе өзіне тән сұр және мөлдір болады.
Сонымен қатар, функозаны қайнатпай, қайнаған суға құюға болады:
1. Кеспені кастрюльге салыңыз.
2. 1 ас қасық тұз қосып, қайнаған суға құйыңыз. Су деңгейі кеспені 2 см жоғары жабуы керек.
3. Жарты сағатқа қалдырыңыз.
4. Жарты сағаттан кейін кеспені дуршлагқа тастаңыз да, суды ағызу үшін тағы жарты сағат тұрыңыз.
5. Қалауыңыз бойынша кеспені асүйлік қайшымен кесуге болады
Дайын функоза кеспесі сыртқы түрі жылтыр және мөлдір, дәмі мүлдем жоқ.