Күрделілігі гүлді бал яғни, оны сыртқы түрі бойынша қандай да бір сипаттамаға жеткізу мүмкін емес. Түсі мен иісі оның қай жерден және қандай өсімдіктерден жиналғанына байланысты.
Түсі бойынша ең көп таралған сорттар - ашық сары немесе қызғылт сары бал. Сондай-ақ нарықта балдың алтын, қою қоңыр түсті кәріптас реңктерін табуға болады. Жасыл түсті реңктің балы сәл сирек кездеседі.
Иіске келетін болсақ, мұнда міндетті түрде гүлді хош иістер басым болады, жеміс ноталары жиі естіледі. Тәтті немесе ащы хош иістің қосындылары бар.
Гүл балының дәмі өте нәзік, нәзік, дәмі ұзаққа созылады. Балдың жағымды шөп дәмі бар.
Бұл балдың басқа сорттардан консистенциясы бойынша да кейбір айырмашылықтары бар - гүл балының тұтқырлығы бар, бірақ ол тым қою емес. Қантты тез де, тез де емес - бәрі жинау орны мен құрамына байланысты. Фруктоза неғұрлым көп болса, қанттау процесі соғұрлым жылдам болады.
Бұл сорттың калориялығы басқаларға қарағанда төмен, 300-305 ккал аралығында.
Гүлді бал болады:
- монофлерлі - құрамында тозаң болған кезде, өсімдіктің бір түрінен жиналған көлемі кемінде 50%. Бұл жиі кездеспейді және ең жарқын мысал - акация балы, қарақұмық балы, апельсин балы;
- полифлерлі - мұндай бал түрлі өсімдіктерден жиналады. Айтпақшы, бұл кіші түрде тозаң жиналған басым өсімдіктерге байланысты тағы бірнеше категорияларды бөлуге болады.
Дәміне, түсіне және хош иісіне гүл балын жинайтын орын әсер етеді. Барлық локацияларды 4 топқа бөлуге болады: дала, шалғын, орман, таулар. Белгілі бір аумақта жиналған бал түрлерінің әрқайсысының өзіндік ерекшеліктері бар.
- Гүлді бал - бұл келесі дәрумендер мен микроэлементтердің қосындысы:
- В тобындағы витаминдер. Олардың ағзада болуы шаштың, тістің, шырышты қабаттардың күйіне жақсы әсер етеді. Витамин метаболизмге әсер етеді;
- С дәрумені - адамның иммунитетіне арналған құрылыс материалы. Сүйектер мен бұлшықет корсетінің беріктігіне ықпал етеді;
- К тобының витаминдері - кәдімгі өнімдер үшін жеткілікті сирек кездесетін дәрумен. Қанның ұюы көрсеткіштеріне әсер етеді;
- каротин - адамның көру өткірлігіне жауап беретін пигмент;
- фолий қышқылы - жүкті әйелдер мен балалар үшін қажетті элемент, мидың қан түзілуіне қатысады;
- гүл балындағы микроэлементтердің ішінде йод, марганец, фосфор бар.
Фитонцидтер, сапониндер, эфир майлары осы сорттың құрамын қосымша байытады.
- физикалық және психикалық шаршау кезінде қалпына келтіруге көмектеседі;
- маусымдық ЖРВИ және суық тиюмен күреседі;
- қабынуды басады;
- күйіктерде, жараларда, ойық жараларда тіндердің тез қалпына келуіне ықпал етеді;
- ағзаның иммундық күштерін нығайтады;
- антисептикалық қасиеттері.
Осындай сауықтыру әлеуетінің арқасында табиғи гүл балы косметологияда, халықтық медицинада қолданылады.
Өнім әртүрлі сипаттағы ауруларды емдеуде көмекші құрал ретінде жиі тағайындалады. Бал пайдаланылады:
- жалпы әлсіздік кезінде;
- тамақ ауруын, ринитті, жөтелді емдеуде;
- жаралар мен күйіктерді емдеуде және т.б.
Косметологияда гүлді бал - шаштың күйін жақсартатын құралдардың күшті компоненті.