Гибискус қара шайы Гибискус – қанық қызыл түсті шай сусыны, ол судандық раушан гүлінің (ғылыми атауы Гибискус) гүлдерінен жасалған. Каркаденің бүкіл әлемге таралуымен көптеген атаулар пайда болды. Бұл сусын араб елдерінде ең танымал. Каркаданың отаны Үндістан болып табылады және Египет, Судан сияқты елдерде ең танымал. Египетте каркаданы "перғауынның сусыны" деп атайды. Қаражидек алу үшін гибискус гүлдерін жинап, кептіреді. Гибискус сусыны қышқыл дәмге ие және көптеген пайдалы қасиеттерге ие. Гибискус қызыл түске ие болатын, қан тамырларының қабырғаларын нығайтатын гибискус шайының қандай пайдасы бар.Гибискус қан қысымын төмендетуге көмектеседі, асқазан-ішек жолдары мен бауырдың жұмысына пайдалы әсер етеді, өттің жақсы өндірілуіне ықпал етеді және бактерияға қарсы әсер етеді. Каркаде араб елдерінде шөлді ыстық та, суық та тез басатын қасиетінің арқасында танымал болды. Қаңқаның құрамындағы дәрумендер мен микроэлементтер иммунитетті жақсартады, ағзаның суыққа төзімділігін арттырады, жүйке кернеуін төмендетеді. Қарақаттың пайдалы қасиеттері туралы көп айтуға болады, оны араб елдерінде "барлық ауруларға ем" деп бекер айтпаған. Сонымен қатар, гибискустың қандай зиян келтіруі мүмкін екенін және оны кім тұтынбауы керек екенін ескеру қажет. Гибискус шайын қышқылдығы жоғары гастрит және асқазан жарасы бар адамдарға ішуге кеңес берілмейді, өйткені гибискус қышқылдықты жоғарылатуға бейім. Каркаде қан қысымы өте төмен адамдарға ішуге болмайды, өйткені бұрын айтылғандай, каркаде қан қысымын төмендетеді. Гибискус шайын қалай қайнатуға болады Гибискус - ыстық та, суық та өте дәмді сусын. Шайды кәдімгі шай сияқты судандық раушан гүлінің жапырақтарынан дайындайды. Ол үшін бір шай қасық жапырақшаға бір стақан ыстық су құйып, дәміне қарай қант қосады.