Шоколадты субұрқақ бұл биіктігі 20 см-ден 1 метрге дейінгі каскадтар жиынтығы, олар арқылы ыстық айналады шоколад. Бастамас бұрын шоколадтың қажетті мөлшерін шоколадты субұрқақтың төменгі ұясына салады. Құрылғының тостағанының астында шамамен 60° C температураны ұстап тұратын қыздыру элементі бар. Бұл температурада шоколад сұйық күйге ауысады. Ерітілген шоколад жоғарғы ыдысқа көтеріледі, ол жерден каскадтармен төмен қарай ағып, оның температурасы қайтадан қажетті мәнге келтіріледі және процесс қайтадан қайталанады. Каскадтардан ағып жатқан шоколадтың температурасы шамамен 40ºс құрайды.
Шоколадты субұрқақты канадалық "Design & Realisation" фирмасы ойлап тапқан 1980 жылдар алайда, ол бірден үлкен танымалдылыққа ие бола алмады. Тек соңында 1990 жылдардың сияқты бірқатар компаниялар Sephra және Buffet Enhancements, осы жобаны кеңірек жүзеге асыруға қызығушылық танытты және қазірдің өзінде 2002—2003 жылдар бойы шоколадты субұрқақ жұртшылықтың мойындауына ие болды және үлкен танымалдылық.
Шоколадты субұрқақ кәдімгі шоколадты пайдаланбайды, барларда сатылады, бірақ арнайы шоколад — құрамында какао майлары көп. Оның басты айырмашылығы - ол төмен температурада (шамамен 35° C) ериді және төмен температураға ие. тұтқырлығы бойынша. Бұл субұрқақтың дұрыс жұмыс істеуі үшін, сондай-ақ оны жасау үшін жемістер мен нан өнімдерімен пайдалану ыңғайлылығы үшін қажет фондю.
Шоколадты субұрқақтардың бірнеше түрі бар, олар бір-бірінен биіктігімен (30-дан 140 см-ге дейін), деңгейлерінің санымен (3-тен 7-ге дейін) және оларға құйылған шоколадтың салмағымен (1-ден 15 кг-ға дейін) ерекшеленеді.
Шоколадты субұрқақтар корпоративтік мерекелерде, туған күндерде үлкен танымалдылыққа ие болды, мерейтойларда, үйлену тойлары және т.б.