Жүзім тұқымының майы ежелгі заманнан бері құнды тағамдық, емдік және косметикалық өнім болып табылады (бұған Ежелгі Греция мен Египет қалаларының археологиялық қазбаларынан табылған көне ыдыстардың қалдықтары дәлел). Сондай-ақ, орта ғасырларда жүзім тұқымының майы Жерорта теңізі тағамдарын дайындауда кеңінен қолданылғаны, сонымен қатар француз және итальяндық косметологияда эликсирлердің негізгі ингредиенті ретінде қолданылғаны, шашқа жылтырлық пен жібектілік беретіні туралы деректер бар.
Пайдалы құрам:
Дәрумендердің (Е, А, B1, B2, B3, В6, B9, В12, С), макро- және микроэлементтердің (калий, натрий, кальций, темір және т.б.), полиқанықпаған май қышқылдарының, флавоноидтардың, фитостеролдардың, таниндердің, фитонцидтердің, хлорофиллдің, энзимдердің жоғары концентрациясы.
Май Омега-6 полиқанықпаған линол қышқылына (70%-ға дейін), Омега-9 моноқанықпаған олеин қышқылымен (оның жүзім майында 25%-ға дейін) кешенді түрде бай. Сондай-ақ жүзім майында пальмитин, стеарин, пальмитол, арахин және линолен Омега-3 қышқылдары аз мөлшерде кездеседі.
Жүзім тұқымының майының жоғары антиоксиданттық белсенділігі негізінен оның құрамындағы Е, А және С дәрумендерімен, флавоноидтармен және проантоцианидинмен анықталады. Жоғарыда аталған биохимиялық компоненттердің болуына байланысты жүзім майы адам ағзасына қауіпті бос радикалдармен (жасушалық құрылымды зақымдайтын, ерте қартаюды, қатерлі ісік пен қабынуды тудыратын арнайы оттегі молекулалары) күресуде С дәруменіне қарағанда 20 есе тиімді. аурулар).
Қасиеттері:
Қолдануға болмайтын жағдайлар: жеке төзімсіздік.
Дозасы: 1 шай қасықтан күніне 3 рет тамақтанғаннан кейін.