Бұл мәдениет — ең көне мәдениеттердің бірі дәмдеуіштер ұлттық тағамдардың Кавказ және Орта Азия, онда ол аталады рейхан, реган, реан, райхон, бұл "хош иісті" дегенді білдіреді. Жылы Өзбекстанда көкөніс бақшасымен бірге жасыл жапырақты насыбайгүл де өсіріледі (жамбыл). Хош иісті насыбайгүлдің жапырақтары дербес ретінде пайдаланылады тағамдар және қалай дәмдеуіш (жаңа піскен және кептірілген). Жылы Әзірбайжанда тұқымдарды да тұтынады — олармен хош иістендіреді сусындар, салаттар, паштеттер, сорпалар (тауық, қышқыл сүт, жарма, көкөніс). Насыбайгүлді тағамдарға мыналардан қосады қой еті, сиыр еті, қосалқы өнімдер, үй құстары, сондай-ақ тартылған ет.
Күлгін насыбайгүл — кәдімгі бау-бақша дақылы
|
Хош иісті насыбайгүл келесі жағдайларда қолданылады консервілеу өнеркәсібі үшін хош иістендіргіштер маринадтардың және қызанақ тұздықтар, сондай-ақ ет өнеркәсібі. Ол құрамына кіреді татымды қоспалар, ауыстыратын қара бұрыш, сондай-ақ арнайы хош иісті композицияларға. Маринадтарда және тұздалған қияр насыбайгүл барлық жерде қолданылады. Ол қызанақты тұздау кезінде қосылады, қияр, асқабақтар және ақ саңырауқұлақтар, кезінде ашыту орамжапырақ, маринадтау баялды және болгар бұрышының. Әзірбайжанда хош иісті дәмдеуіштермен дәмдейді тәтті тағамдар сусындар, Өзбекстан мен Тәжікстанда — шай. Насыбайгүлді кеңінен қолданады Еуропа елдерінде және АҚШ.
Насыбайгүлді басқа дәмдеуіштермен бірге жиі пайдаланады. Қоспасы розмаринмен бұрыш иісін алады, с дәмді — тағамның ащылығын күшейтеді. Насыбайгүл мыналармен жақсы үйлеседі майоранмен, ақжелкекпен, кориандрмен бірге, жалбызмен, эстрагонмен.