Кардамон — зімбір тұқымдасына жататын шөптесін көпжылдық өсімдіктің (Elettaria Cardamomum) тұқымдары (жемістері).
Үндістанның Малабар жағалауы мен Цейлон дәмдеуіштердің отаны болып саналады. Бұл аймақтар бүгінгі күнге дейін кардамон өндірісінің орталықтары болып табылады.
Кардамон - ең қымбат дәмдеуіштердің бірі. Дегенмен, ол көптеген елдер мен халықтардың тағамдарында өте кең қолданылады. Кардамон түрлі татымды қоспалардың құрамына кіреді: "карри", әмбебап сиамдық, Гамбург және т.б. Оларға шұжықтар, ірімшіктер, темекі хош иістендіріледі. Көбінесе кардамон кондитерлік өнімдерге қосылады, оның иісі үйлесімді түрде үйлеседі - өте күшті және сонымен бірге ащы, ащы, күйдіргіш, аздап лимон реңктері бар сәл камфора.
Әдетте дәмдеуіш ретінде бүкіл жеміс емес, ішіндегі ұсақ тұқымдар қолданылады. Қабықтың өзінде хош иіс жоқ, бірақ тұқымның иіс шығып кетуіне жол бермейді.
Еліміздің тамақ өнеркәсібінде кардамон дәмді сорпалар, қыша, тұздықтар, жаңғақ консервілері өндірісінде қолданылады.
Ол құрамына кіреді "құрғақ әтірлер", оның көмегімен пряниктер, торттар және т.б. хош иістендіріледі. Кардамон татымды және маринадталған майшабақ, татымды шпрат, майшабақ өндірісінде қолданылады. Ол жоғары сортты пісірілген шұжықтарға, шұжықтарға арналған дәмдеуіш қоспасына кіреді. Шикі ысталған және бауыр шұжықтары кардамонмен дәмделеді. Кардамон ликерлерге, алкогольсіз сусындарға жағымды хош иіс береді.
Кардамон көптеген елдердің аспаздық өнімдерінде қолданылады. Ол құс сорпаларымен, ысталған ет қосылған бұршақ сорпаларымен, тәтті тағамдармен жақсы үйлеседі. Вегетариандық палаулар, шошқа етінен, қой етінен және балықтан жасалған түрлі тағамдар осы дәмдеуішпен дәмделеді.
Орыс тағамдарының айрықша ерекшелігі - кардамонды дәнді дақылдарда қолдану, мысалы "гурьевтік". Кейбір араб елдерінде кофені кардамонмен, шайды Қытаймен хош иістендіреді.
Кардамонды ұн өнімдерінде және тәтті салмаларда қолдану еуропалық және ресейлік тағамдар үшін дәстүрлі болып табылады. Олар құймақ, печенье, зімбір печеньесі, кілемшелер, мейіз орамдары, көкнәр тұқымымен толтырылған тәтті пирогтар және т.б. үшін қамырға хош иістендіріледі.
Кардамонсыз шығыс тәттілерін елестету мүмкін емес. Онымен бірге бадам түтіктері, баклава, шарот, баклажан джемі, жасыл қызанақ, жаңғақ дайындалады. Үндістанда сәбіз және қызылша халвасы, тәтті вермишель пайзамы дәмдеуіштермен хош иістендірілуі керек.