Қолдану
Тұтастай алғанда, даршын сұйық ыдысқа, ұнтақталған түрінде — екіншісіне және қамырға қосылады. Оны ыстық тағам дайын болғанға дейін 7-10 минут бұрын және қызмет көрсетер алдында — жеміс салаттарында, сүзбе массаларында және т.б. салады.
Әртүрлі елдерде даршын тағамға әртүрлі мөлшерде қосылады. Әсіресе, оны шығыс, үнді және қытай тағамдарындағы ыдысқа көп салады — 1 килограмм күрішке, сүзбе етіне, қамырға немесе 1 литр сұйықтыққа орташа есеппен 0,5-тен 1 шай қасыққа дейін.
Тұтас даршын таяқшаларын бұқтырылған тағамдар, күріш, бұршақ және т.б. Біріншіден, даршын таяқшасын хош иісті болғанша майға аздап қуыру керек.Қызмет көрсетер алдында оны алып тастауға болады.
Шығыс, ортаазиялық және Закавказье асханаларында даршын салқын және ыстық тағамдар мен құс еті мен қой етінен жасалған негізгі тағамдарды дайындау кезінде қосылады.Даршынды харчо, чихиртма және әртүрлі палаулардан табуға болады. Қытай мен Кореяда даршын майлы еттің дәмін жақсартады деп есептеледі. Сондай—ақ, даршын құрғақ дәмдеуіштердің әртүрлі қоспаларының бөлігі болып табылады - карри, Ереван қоспасы, құрғақ парфюмерия, сондай-ақ жеміс-жидек, саңырауқұлақ және ет маринадтарына арналған қоспалар. Даршын ликерлермен, соққылармен, грогтармен, үй сусындарымен және десерттермен хош иістендірілген.
Ресейде даршынмен дәстүрлі түрде сүтті сорпалар, құймақ, жарма және лавр балықтары дайындалды, Кавказда оны ет, көкөніс және бұршақ тағамдарына қосып, сорпаларға (мысалы, харчо мен чихиртмаға) және қой палауына салады. Беларуссияда суланған лингонберри хош иістендірілсе, Украинада қияр маринадтау және қарбызды тұздау үшін қолданылған. Алайда, Украинада ғана емес. Домостройдың өзінде қарбызды сақтауға арналған өте қызықты рецепт бар.
Дәмдеуіштің жылы, баурап алатын хош иісі әсіресе алма, алмұрт және шоколадпен жақсы үйлеседі, сондықтан нағыз гурмандар әрқашан капучино кофесіне үгітілген шоколад пен даршынның сыбдырын қосады. Ол сусындарды, маринадтарды, печеньелерді, тоқаштарды және сүзбе мен жемістерден жасалған тәтті тағамдарды дәмдеу үшін қолданылады, көкөніс және жеміс салаттарына, құс етінен, шошқа етінен және қой етінен жасалған тағамдарға қосылады. Мысалы, классикалық түрде дайындалған фаршталған баклажан немесе грек қой етінен жасалған бұқтырманы даршынсыз елестету мүмкін емес.
Даршын тұздықтарды, маринадтарды, кондитерлік өнімдерді, консервілерді, компоттарды, сүзбеден жасалған түрлі тағамдарды және т.б. дәмдеу үшін қолданылады.
Даршын қышқыл сүтке, айранға өте қызықты дәм береді.
Даршын, сиқырлы пері сияқты, ең қарапайым тағамды тәттіге айналдыра алады.
Орыс тілінде cinnamomum дәмдеуіштердің қоңыр түсіне байланысты "даршын" деп аталды.