Парафиндер – метан қатарының көмірсутекті қоспасы, әдетте молекуласында 18-35 С атомы бар қалыпты құрылымдағы, Цельсий шкаласы бойынша 45-65 градуста ери бастайды. Әдетте парафинде изопарафинді көміртектердің және нафтенді немесе хош иісті молекулалық ядросы бар көміртектердің пайызы болады.
Қалыпты парафин оның ақ түсі және кристалды біркелкі құрылымы бар. Молекулалық массасы 300-ден 450-ге дейін басталады. Төмен тұтқырлық балқытылған парафиндерге тән. Парафинді кристалдардың пішіні мен өлшеміне оны алу ерекшеліктері әсер етеді. Баяу салқындату және мұнай шикізаты жұқа және ұсақ кристалдар түзеді. Іріктеп тазартылған дистиллятты рафинаттар – ірі кристалдардың негізі.
Ауадағы азот қышқылы мен оттегі (140 градус Цельсийге дейін қыздырылған жағдайда), белгілі реагенттердің көпшілігінен айырмашылығы, парафинді жақсы тотықтырады. Кейбір спецификалық тотықтырғыштар парафиннен өсімдік және жануар майларына жататын май қышқылдарының бөлінуін қоздырады. Парафиннен алынатын синтетикалық май қышқылы парфюмерияда, майлау материалдарын немесе жуғыш заттарды жасауда өсімдік/жануар майын алмастыру үшін қолданылады.
Хлор парафинге әсер ете отырып, мұнай қоспалары қажет болатын хлор туындыларының, парафиндердің түзілуін қоздырады.
Парафиннің аз мөлшерін алу үшін салқындатылған негізді сүзгіден өткізіп, босатылған газды терлеу керек. Ауқымды өндірісте процесс кезең-кезеңімен жүреді: депарафинизация, дистиллят шикізатын кетон-хош иісті майсыздандыру. Парафиннің тауарлық нұсқасы ерекше тазалауды қажет етеді. Ол үшін күкірт қышқылы немесе жанасу, перколяция және гидрлеу әдісі қолайлы.