Тілапия – көптеген елдерде өсірілетін тұщы су балығы.
Ең сапалы балықты өндіретін негізгі елдер ― Вьетнам және Қытай.
Тилапия әртүрлі елдердің тағамдарында лайықты орын алады – оның ең дәмді етін кез келген жолмен пісіруге болады: қайнатыңыз, пісіріңіз, бұқтырыңыз және грильде немесе табада қуырыңыз.
Салқындатылған филе тартымды, өйткені ол кесуді мүлдем қажет етпейді: оны бірден пісіруге болады.
Зерттеулер көрсеткендей, тілапияны оңай сіңетін ақуыздың, микроэлементтердің және тіпті витаминдердің өте лайықты көзі деп санауға болады. Осы себепті, соңғы уақытқа дейін дәрігерлер бірауыздан тілапияны мүмкіндігінше балалардың, жүкті және бала емізетін әйелдердің, және, әрине, егде жастағы адамдардың диетасына енгізу керек деп талап етті.
Шамасы | 100 граммға шаққандағы мөлшер |
Тилапияның калориялығы | 96 кКал |
Майлар | 1,7 грамм |
Белоктар | 20,8 грамм |
Су | 78,08 грамм |
Қаныққан май қышқылдары | 0,77 грамм |
Дәрумендер | В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, K, РР, Холин |
Пайдалы қазбалар | Калий (302 мг.), Кальций (10 мг.), Магний (27 мг.), Натрий (52 мг.), |
Бұл айқын артықшылықтардан тұрады – ақуызға, минералды және дәрумендерге бай құрамда.