100 грамм Шайдың көмегімен жоғары қан қысымының алдын алу Жүрек-қан тамырлары ауруларының және жоғары қан қысымының пайда болуына жол бермейтін профилактика ағзадағы холестерин мөлшерін азайту болып табылады. Бұл тұжырымның дұрыстығы Бостон қаласындағы Азық-түлік ғылыми-зерттеу институтында плацебо қолдану арқылы жүргізілген зерттеулермен расталды. Зерттеу барысында көк шайдың сығындысын 3 апта бойы тұтыну қандағы холестерин мөлшерін шамамен 10 пунктке төмендететіні және систолалық қысымды шамамен 5 мм төмендететіні анықталды. сынап бағанасы, ал диастолалық қысым орта есеппен 4 мм. сынап бағанасы. Біраз бұрын жүргізілген зерттеулер жасыл шайларды тұтыну Альцгеймер ауруы, жүрек және қан тамырлары ауруларының даму қаупін, қатерлі ісіктердің пайда болуы мен дамуын төмендетеді деп айтуға мүмкіндік береді.