Сипаттамасы
Ұсақ, шаң тәрізді, ақ түсті ұнтақ түйнектерді өңдеу арқылы алынады картоп, оны жиі "картоп ұны" деп атайды. Әдетте, "екінші нанды" өңдеу маусымы (процестің мәні түйнектерден крахмалды жууға дейін азаяды) шамамен 200 күнге созылады — қыркүйектен наурызға дейін, өйткені көктем-жаз айларында картоптың сапасы қажетті көрсеткіштерге жете бермейді. . Бұл өнімнің иісі де, дәмі де жоқ. Ылғалдылыққа байланысты өнімнің 2 маркасы ажыратылады: А — ылғалдылық 38—ден 40% -ға дейін және Б - 50-ден 52% -ға дейін. Екі бренд те сорттарға бөлінеді — 1, 2 және 3. 3 сортты крахмал аздап сұрғылт реңкпен және қышқыл иіспен болуы мүмкін. Бұл өнім суық суда ериді, көптеген коллоидты бөлшектер түзеді, ыстық суда нашар ериді, кесектерде "дәнекерленеді", спиртте ерімейді.
Сауда желісінде крахмалды таңдағанда, оның консистенциясына міндетті түрде назар аудару керек — оның кесектері болмауы керек. Айтпақшы, ұнтақты саусақтарыңыздың арасына ысқыласаңыз, аздап сықырлаған дыбысты естисіз — бұл сапалы өнімнің белгісі. Сонымен қатар, сатып алу кезінде өндірілген күнін, қаптаманың тұтастығын қарау керек. Құрғақ үй-жайда герметикалық қаптамада крахмал бес жыл бойы өзінің қасиеттерін сақтайды.
Қолдану
Картоп крахмалы тамақ өнеркәсібінде — нан өнімдерін, кондитерлік және шұжық өнімдерін өндіруде кеңінен қолданылды. Пісіруде оны пісірген кезде қоюландырғыш ретінде пайдаланады тұздықтардың барлық түрлерінің, майонез, кремдер, желелер. Крахмал шұжықтар мен тартылған еттерге де пішінін жақсырақ ұстау үшін қосылады. Жосықсыз өндірушілер сүзбеге де крахмал қосады: егер өнім сапасыз шикізаттан, технологияны бұза отырып жасалған болса және тым сұйық болып шықса, оған қажетті тығыз консистенцияны беретін крахмал. Сүзбеде крахмалдың бар—жоғын тексеру оңай — сүзбеге йод тамызыңыз, егер тамшының түсі қоңыр болып қалса — құрамында крахмал жоқ, тамшы күлгін түске айналса - крахмал бар.
Сонымен қатар, крахмалдан этанол, сірне және әртүрлі желім дайындалады. Оны целлюлоза өнеркәсібінде, фармакологияда — таблеткалар, жақпа майлар, ұнтақтар өндіру үшін негіз ретінде пайдаланады.
Құрамы және қасиеттері
Шын мәнінде, картоп крахмалы — бұл тез сіңетін көмірсулар. Оның құрамында фосфор, кальций, калий, РР витамині, тағамдық талшықтар бар. Крахмалдың зат алмасуды қалыпқа келтіруде және дұрыс ас қорытуда жетекші рөл атқаратын рибофлавин синтезін белсендіретіні ғылыми дәлелденген. Халық емшілерінің картоп крахмалын асқазан-ішек жолдарының ауруларына қарсы қабынуға қарсы және конверттейтін агент ретінде қолдануы кездейсоқ емес. Ондағы калий ағзадан артық суды шығаруға көмектеседі. Крахмал күйіктер мен тері ауруларын емдеу үшін қолданылады.
Қолдануға болмайтын жағдайлар
Жеке төзімсіздік. Крахмалды шамадан тыс пайдаланбаңыз, өйткені бұл "жылдам" көмірсулар және оның артық мөлшері белде қосымша сантиметрмен жиналуы мүмкін.
Қызықты факт
● Үй косметикасында крахмал ағартқыш агент ретінде қолданылады бетке арналған маскаларда бұл сепкілдер мен қартаю дақтарын кетіруге көмектеседі.
● Картоп крахмалының арқасында крахмалданған жейделер мен іш киімдер ұзақ уақыт бойы қатал пішінін сақтайды.
● Кеңестік тапшылық кезінде желім/паста (қолөнер бұйымдары, тұсқағаз жапсырмалары және т.б. үшін) крахмалдан жасалған.
Картоп крахмалының калориялығы және тағамдық құндылығы
Картоп крахмалының калориялығы — 300 ккал
Тағамдық құндылығы: ақуыздар — 0,1 г, майлар — 0 г, көмірсулар — 79,6 г