Бордо сұйықтығы — әк сүтіндегі мыс сульфатының CuSO4 • 5H2O ерітіндісі Ca(OH)2. Аспан-көгілдір түсті сұйықтық. Өсімдік шаруашылығында фунгицид ретінде қолданылады. Қоспаны алғаш рет француз ботанигі П.Миллард (1838-1902) жүзімдіктерді көгеруден қорғау үшін ойлап тапқан.
ҚОЛДАНУ ТӘСІЛІ.Бордо сұйықтығының 5 л 1% 3 ерітіндісін дайындау үшін 50 г мыс сульфатын аз мөлшерде суда ерітіңіз (судың температурасы 500С жоғары емес), ерітіндінің көлемін суық сумен 4 л дейін жеткізіңіз. Басқа ыдыста 50 г әкті аздап сумен сөндіріп, ерітіндінің көлемін 1 литрге дейін жеткізіңіз.Алынған мыс сульфатының ерітіндісіне әк сүтін араластыра отырып, жұқа ағынмен құйыңыз.
Бордо сұйықтығының 3%3-ші ерітіндісін алу үшін 150 г мыс сульфаты мен 200 г әк ерітінділерін бірдей тәртіпте дайындап, ерітіндінің көлемін суық сумен 1,7 литрге жеткізу керек.Ерітіндіні темір ыдыста дайындауға болмайды!