Ноқат - шығыс асханасында дәстүрлі түрде қолданылатын ең көне бұршақ дақылы. Құрамындағы ақуыздың жоғары болуына байланысты ноқат еттің орнын баса алады, сонымен бірге бүкіл тағамның майлылығын азайтады. Сондықтан ол вегетариандық тағамдарда және ведалық аспаздықта белсенді қолданылады.
Қасиеттері. Ноқат өсімдік ақуызына бай. Оның құрамында көптеген дәрумендер бар: A1, B1, B2, B3, C, PP. Тағамдық құндылығы жоғары болғандықтан, ноқатты ет орнына тұтынуға болады. Ноқаттағы талшықтың жоғары мөлшері ас қорытуды жақсартады, жүрек жұмысына пайдалы әсер етеді.
Қолдану. Ноқат пісірілген, қуырылған немесе пісірілген түрде жейді, одан макарон, сорпа мен жарма, тұздықтар, консервілер дайындалады.
Дайындау бойынша кеңестер
1. Қайнатылған ноқаттарды зире, кориандр, қара бұрыш, мускат жаңғағы сияқты дәмдеуіштермен дәмдеп, жасыл салат қоссаңыз, керемет тәбет аласыз.
2.Макаронның нұсқасын өсімдік майы, шөптер мен жұмсақ ірімшік қосылған спагеттиге ноқат қосып дайындауға болады.
3. Егер сіз қайнатылған ноқатты қызанақ, дәмдеуіштер және грек жаңғағымен баяу отта сөндірсеңіз, сіз өте дәмді әрі пайдалы тағам аласыз.
4. Ноқатты сорпаға қосуға болады. Өнімнің бұл нұсқасы өзінің тағамдық құндылығын жақсы жаққа өзгертеді, сонымен қатар жаңа дәммен толықтырылады.
Біздің мамандар "Денсаулық қоймасы" ТМ жасау үшін экологиялық таза жерлерде және химиялық тыңайтқыштарды қолданбай өсірілген астықты таңдайды.
Гумусты дайындау тәсілі:
Ноқаттарды (300 г.) пісірер алдында шайып, 10-12 сағатқа жібітіңіз. Суды ағызып, тұщы суық су құйыңыз. Тұздауға болмайды! Қайнағанға дейін баяу отта жұмсақ болғанша (шамамен 2 сағат) пісіріңіз. Суды шыныаяққа құйыңыз (сорпа пайдалы болады, құймаңыз). Қуыруға арналған табада дәмдеуіштерді дәміне қарай күйдіріп, 0,5 шай қасықтан қайнатыңыз. араластыру, 2-3 минут, жеңіл хош иісті болғанша. Дәмдеуіштерді кофе тартқышқа құйыңыз, ұнтақтаңыз. Күнжітті (30-100 г.) құрғақ табаға салыңыз, аздап қуырыңыз, араластырыңыз, сәл қызарғанша және жағымды иіс шыққанша (2-3 минут). Сарымсақ қабығын аршыңыз (2-3 түйір). Күнжітті суытып, кофе тартқышта ұнтақтаңыз. Дәмдеуіштерді, сарымсақты, тұзды, зәйтүн майын (2-3 ас қасық), ұнтақталған күнжітті блендерге салыңыз. Барлығын жақсылап шайқаңыз. Қайнатылған ноқаттың бөліктерін қосыңыз. Барлығын пюре болғанша жақсылап шайқаңыз (гумустың қажетті консистенциясына жету үшін ноқат сорпасын аздап қосыңыз). Дәміне қарай тұз және лимон шырынын қосып дәмдеңіз. Тағы да жақсылап шайқаңыз. Хумус дайын!
Асың дәмді болсын, денің сау болсын!
Дәстүрді сақтай отырып, сіздердің игіліктеріңіз үшін жасалған!
Құрамында ГМО жоқ!
ЭКО өнім!
Құрамы: іріктелген ноқат дәні.
100 г-ға шаққандағы тағамдық және энергетикалық құндылығы:
ақуыздар - 20,1 г; майлар - 4,2 г; көмірсулар - 46,1 г; жасұнық - 3,8; калориялығы - 316 ккал.
Жарамдылық мерзімі: 12 ай.
Құрғақ жерде +5С-тан +20С-қа дейін және ылғалдылығы 50 - 70% сақтау керек.