Қызанақ Рио Гранде - маусымның ортасы, детерминантты сорт. Бұта жинақы, жапырақтары орташа мөлшерде, шымшу мен байлауды қажет етпейді. Ересек өсімдік 60-70 см жетеді. Жапырақ көлемі орташа жасыл. Жемістері текше пішінді, тығыз, қызыл түсті, салмағы 100-110 грамм. Бұтақта 8-10 аналық без түзіледі, пісуі жаз бойы, маусымнан қыркүйекке дейін жүреді.
Қатты заттардың мөлшері 4,8-5,0%, қанттар 2,4-2,7%, 13-17 мг/% аскорбин қышқылы.
Өскіннен піскенге дейін 125-130 күн.
Рио Гранденің өнімділігі 6,0-7,0 кг/ш.м.
Қоршаған орта жағдайларына және ауруларға төзімділік:вертикиллий солуына, фузариумға.
Жиналған жемістер салқын бөлмелерде жақсы сақталады, тасымалдауға жақсы төзеді.
Техникалық піскен кезде алынған қызанақтар екі-үш ай бойы +10 градуста сақталады, баяу піседі. Бұл жаңа піскен көкөністерді тұтыну мерзімін едәуір ұзартуға мүмкіндік береді,
Қолданылуы: қызанақтар салаттар мен консервілеуге, пюре, кетчупқа өңдеуге жарамды.
Сорттың негізгі артықшылықтарының қатарына мыналар жатады: жемістердің керемет дәмдік қасиеттері; ықшам, аласа бұта байлауды және шымшуды қажет етпейді; қызанақ қыңыр емес, ауылшаруашылық технологиясындағы кішігірім қателіктерге оңай төзеді; жиналған жемістер жақсы сақталады; тамаша өнімділік, пісу маусым бойы жүреді. Сорттың іс жүзінде ешқандай кемшіліктері жоқ. Жемістерді техникалық немесе физиологиялық пісу кезеңінде жинауға болады. Жасыл қызанақтар үйде тез піседі.
Рио Гранде – кәсіби фермерлер де, әуесқой бағбандар да жоғары бағалайтын өте ескі және танымал сорт.
Агротехника
Рио-гранде қызанағын тұқымнан өсіреді. Суық аймақтарда алдымен көшеттерді алу ұсынылады, содан кейін жылыжайда немесе жылыжайда тұрақты жерге қызанақ отырғызуды бастау керек. Ыстық климатта отырғызуға болады тұқымдар бірден топыраққа.
Риоға жазы қысқа аймақтарда отырғызу өте ұсынылады.
Сорт ерте емес болғандықтан, оны ашық жерге немесе жылыжайға көшеттермен себеді, олардың жасы кем дегенде 40 және 60 күннен аспауы керек. Көшетсіз өсіру тек оңтүстікте мүмкін. Бір шаршы метрге 5-тен көп емес ересек бұта болуы керек.
Отырғызу және күту
Томат тұқымдары көшеттерге наурыз айында себіледі. Оларды егу үшін арнайы дайындаудың қажеті жоқ, олар қазірдің өзінде өңделіп сатылымға шығады. Топырақ борпылдақ, құнарлы, ылғалды көп қажет ететін болуы керек. Қызанақ көшеттерін өсіру үшін шымтезек топырағын мамандандырылған дүкеннен сатып алған дұрыс.
Егер бұл мүмкін болмаса, топырақты кәдімгі бақша топырағын 2: 0,5: 0,5 құм мен гумустың қоспасымен араластырып, күзде көкөніс бақшасында сақтау керек. Сақталған топырақ суықта сақталады. Ол үшін балконға қойылады.
Жақсы өну үшін температураны шамамен 25 градус ұстау керек.
Тұқымдарды ойықтарға себеді, қатарда 3 см, қатарлар арасында 5 см қалдырады. Жер бетінде қыртыстың пайда болмауын қадағалау қажет. Дақылдар бүріккіш бөтелкеден шашылады және үстіңгі қабат тіс тазалағышпен ақырын қопсытылады. Бір аптадан кейін алғашқы өскіндер пайда болады. Барлық тұқымдар өніп шыққанда, көшеттер қатып, күшті тамырлар пайда болуы үшін қорапты салқын, жақсы жарықтандырылған жерге қайта орналастыру керек.
Тұқымсыз өсіру кезінде тұқымдарды 30 см аралықпен бау-бақша төсегіндегі ойықтарға себеді. Жеміс беруді 120 күннен кейін күтуге болады.
Өсіру кезінде бірнеше үстіңгі байыту жүргізіледі:
· көшеттерді отырғызғаннан кейін 2 аптадан кейін 2 ас қасық суперфосфат 10 литр суда ерітіліп, өсімдіктер бір бұтаға 1 литр мөлшерінде тамырдың астына суарылады;
· жемістер жаппай жинала бастағанда, бұталар суарылады ерітіндімен калий тұзы – 10 л ас қасық.
Отырғызу кезінде төсек қарашірікпен толтырылған болса, азотты тыңайтқыштар қажет емес.
Жемістер тікелей бұтақтарда піседі. Оларды піскен немесе енді ғана қызара бастаған кезде алып тастауға болады.
Өсімдіктерге үнемі суару, арамшөптерді жою, қопсыту және азықтандыру қажет.