Сипаттамалары:
Литмус индикаторлық қағаз – бұл лакмус инфузиясымен сіңдірілген қағаз, соның арқасында оның түсін өзгертудің ерекше қасиеті бар. Қышқылдық ортада қызыл түске, сілтілік ортада көк түске боялады. Лакмус – табиғи жолмен алынған материал, ең көп таралған көрсеткіштердің бірі. Лакмусты өндіру үшін ең бастысы - өсімдіктер, қыналардың әртүрлі түрлері.
Лакмус кез келген сұйық ортаның қышқылдық-сілтілік қасиеттерін барынша дәл (ең аз қателікпен) анықтауға мүмкіндік береді.
Литмус қағазы түзету үшін кез келген дене сұйықтықтарының (сілекей, несеп, емшек сүті, қынаптық секрециялар және т.б.) рН деңгейін анықтаудың қарапайым және сенімді әдісі болып табылады
РН деңгейлері тиісті тамақ өнімдерімен, сондай-ақ ағзаны емдеу мен жасартудың арнайы әдістерімен (Болотов, Бутейко, Малахов және т.б. жүйесі) қолданылады. рН деңгейін реттеу мен қалпына келтірудің әр жүйесі жеке, өзіндік ерекшеліктері бар, сондықтан біз сізге барлық қолданыстағы әдістерді, тәсілдерді зерттеп, өзіңізге лайықтысын таңдауға кеңес береміз. .
2. Сабын, косметика, сусабын таңдау.
Сабынды немесе сусабынды дұрыс таңдау үшін оның рН теріңіздің рН деңгейіне сәйкес болуы керек.
Терінің рН — эпидермистің қабыршақтанған жасушаларынан түзілген оның липидті қабатының рН, ол келесі диапазонда ауытқуы мүмкін 3.0-дан 7.0-ге дейін денедегі нақты орынға байланысты. Баста рН әдетте шамамен болады 4 - 6 бірліктер, дененің жоғарғы бөлігінің терісінде — 5.5 - 6, дененің төменгі бөлігі 5.5-тен 6.0-ге дейін және алақандарда шамамен бастап 6.2-ден 6.5-ке дейін.
Сондай-ақ, терінің рН оның құрғақтық немесе майлылық дәрежесіне байланысты (тері неғұрлым майлы болса, рН соғұрлым жоғары болады). Қалыпты деңгеймен pH шашқа арналған деп саналады 7 бірліктен артық емес (оңтайлы көрсеткіш - 5-тен 6-ға дейін). Сабын үшін оңтайлы көрсеткіш болып саналады pH=5.5.
3. Ауыз судың, сүттің және басқа да өнімдердің балғындығы мен сапасын анықтау.
Көбіне адал емес сатушылар сүттің қышқылдануын болдырмау үшін сүтке сода, бал, сабын, гипс және ацетилсалицил қышқылын қосады. Бөгде қоспалардың бар-жоғын лакмус қағазы арқылы тексеруге болады. Сүтте химиялық қоспалар болса, лакмус қағазы қызарып кетеді, ал сүтте сода болса, қағаз көк түске боялады немесе жасылға айналады. Бұл сілтілік қосылыстардың жоғары құрамын білдіреді.
Жаңа сүттің рН деңгейі 6,68 – 6,70 бастап. Егер сүттің рН мәні ~6,3-ке дейін төмендесе, бұл ашыту процесі басталғанын білдіреді. Жақсы ауыз судың қышқыл-негіз балансы (рН) шегінде ауытқиды 7-ден 7.5-ке дейін.
4. Аквариумдар мен бассейндердегі судың рН деңгейін анықтау.
Тропиктік балықтар мен өсімдіктердің бастапқы отаны тропиктік немесе субтропиктік болып табылады. Онда олар қажетті микроэлементтері бар және зиянды заттары жоқ жұмсақ (сілтілі) суда тіршілік етеді. Аквариумдағы балықтарға бірдей теңдестірілген су қажет.
Тірі балықтар мен өсімдіктері бар резервуарды ұстайтын немесе күтіп ұстауға дайындалып жатқан кез келген адам рН не екенін түсінуі керек. Аквариум үшін оңтайлы рН мәні болып табылады 6,5-7,5 (мінсіз - 7). Аквариумдағы немесе бассейндегі рН деңгейін анықтаудың ең қолайлы жолы болып табылады рН-метр. Сіз сондай-ақ біздің сайтта тапсырыс бере аласыз.
5. Топырақтың қышқылдық деңгейін анықтау.
Әрбір мәдениетке сәйкес келеді оңтайлы рН деңгейі ең жақсы дамуы мен өсуі қамтамасыз етілетін топырақтың (қышқылдығының). РН деңгейі топырақтың ең маңызды көрсеткіштерінің бірі болып табылады. Ол өсімдіктердің пайдалы элементтерді табиғи түрде сіңіруіне кедергі келтіретін топырақтың қышқыл тұздармен және сілтілі минералдармен қанықтылығын көрсетеді. Сондықтан топырақтың рН деңгейін анықтау және осыған сүйене отырып, қажет болған жағдайда тиісті шараларды қабылдау әрқашан маңызды. Топырақтың қышқылдық деңгейін анықтау үшін бір уыс топырақты алып, дәкемен бірнеше қабатқа орап, содан кейін тазартылған суға салып, тұздардың еруіне мүмкіндік беру керек. Осыдан кейін алынған ерітіндіге лакмус қағазының жолағын батырып, нәтижесін көріңіз. Топырақтың рН деңгейін жылдамырақ және ыңғайлырақ өлшеу үшін арнайы құралды пайдалануға болады рН-метр, оны біздің дүкеннен де тапсырыс беруге болады.
Бұл кестеде ағзаны сілтілендіретін (рН жоғарылататын) және қышқылдандыратын, яғни рН деңгейін төмендететін тағамдар берілген.
өнімдерТотықтырғыштар (РН төмендететін заттар) |
Сілтілендіргіш өнімдер (рН жоғарылатушылар) |
газдалған сусындар | авокадо |
жеміс-жидек сусындары мен шырындар | таңқурай (жидектерден) |
кофе | кәді |
шай (әсіресе көк) | қияр |
лимон қышқылы (синтетикалық) | қарақұмық |
маринадтар | қоңыр күріш |
қант | сүзбе және сарысу (дайындалғаннан кейінгі алғашқы 4 сағат ішінде) |
ет және балық | мацони |
соя | лимон (жаңа сығылған шырын) |
сүзбе | қояншөп |
бұршақ тұқымдастар | брокколи |
ірімшік | шөптен жасалған шайлар |
барлық ұн өнімдері (әсіресе ақ нан) | зығыр майы |
Назар аударыңыз, барлық "қышқыл" тағамдар қышқылдандырмайды - мысалы, лимон шырыны (лимон қышқылынан айырмашылығы) ағзаны сілтілендіретін өнім болып табылады.
Ольга Бутакова ағзаның сутектік көрсеткіші (рН) туралы
Атақты дәрігер және халықаралық денсаулық академиясының жетекшісі Ольга Бутакованың дәрісінен үзінді: сілекейден рН-ны қалай өлшеуге болады, ағзаның қышқыл-негіз тепе-теңдігін қалай қалыпты деңгейде ұстауға болады, сілекей мен қанда рН қандай болуы керек.
Қолдану тәсілі:
Индикаторлық жолақты зерттелетін жолаққа батырыңыз ерітінді 1-2 секундқа, содан кейін оны шығарып, 15 секундтан кейін салыстырады индикаторлық жолақты түс шкаласымен бояу.