Құрамы: Қалампыр, емен қабығы, кардамон, емен текшелері, ұнтақталған мускат жаңғағы, ванилин, мейіз.
Салмақ: 35 гр./3 литрге
Латгал тіліндегі коньяк жылдар бойы сақталған элиталық коньяктың дәмін еске түсіреді. Сусынның айрықша айырмашылығы – ұзақ уақыт бойы тұндырылған коньяк сияқты қысқа мерзімде (2 апта) бірдей дәмді алу.
Қымбат ыдыстар емен текшелерін алмастырады, ал дәмдеуіштер дәмдік ұқсастықты қосу үшін қолданылады.
Рецепт:
Бұл коньякты үйде дайындау оңай:
- Емен текшелерін бөлек пакеттен бөлек ыдысқа 1 сағатқа ыстық сумен құйыңыз. Салқындатылған суды төгіп тастаңыз.
- Емен сегменттерін тағы 2 сағат ыстық сумен толтырыңыз. Барлық ингредиенттерді, соның ішінде дайындалған емен текшелерін құмыраға құйып, 45% беріктігі бар 3 литр жоғары сапалы самогон құйыңыз.
- Сиропты 150 мл суға 75 г қант (3 ас қасық л.) мөлшерінде қайнатыңыз және тұнбасына қосыңыз. Жақсылап араластырыңыз және банканы мықтап жабыңыз. Қараңғы, жылы жерде кем дегенде 14 күн, бірақ 1 айдан аспайтын уақыт талап етіңіз.
- Тұнбалар жарқын хош иіс пен кәріптас, коньяк реңкіне ие болуы керек. Содан кейін тұнбаны дәке немесе мақта сүзгісінің бірнеше қабаты арқылы сүзіңіз.
- Тұнбаны бөтелкелерге құйыңыз және мықтап жабыңыз. Өнімді қараңғы жерде кем дегенде 1 ай "демалуға" рұқсат етіңіз.
Қызықты факт: Латгалия – Латвияның шығысындағы самогон жасаумен әйгілі тарихи аймақ. Дәл осы жергілікті дистилляторлар жылдар бойы ескірген нағыз коньяктардың дәмін, түсін, иісін мүмкіндігінше дәл қайталайтын тұнбаның рецептін ойлап тапты.