Халықтық медицинада ұсынылады:
— атеросклероз, зат алмасу бұзылыстары, жүрек аурулары, стенокардия, гипертония, қан тамырларының склеротикалық зақымдануы, бронх демікпесі, суық тию кезінде;
— жалпы күш түскенде, рахитте, анемияда, склерозда, тұншығуда, жүйке талмаларында, ұйқысыздықта, қант диабетінде;
— қуық, бүйрек және көкбауыр аурулары, гастрит, іш өту, тоқ ішектің катаральды аурулары, диарея және іш қату, асқазанның, бауырдың, өт шығару жолдарының қабыну аурулары (соның ішінде колит, гастрит, холецистит, асқазан жарасы), сарғаю, геморрой, қыналар;
— ауыр етеккірлер, жатырдан қан кетулер, жатыр миомасы, түнгі терлеулер кезінде;
— өт-тас және несеп-тас аурулары, подагра, артроз, артрит, деформацияланатын спондилез кезінде. подаграда, буын ауруларында;
— қатерлі ісіктерді емдеуде (соның ішінде көмей ісігі және қан ісігі).
— Кардиотоникалық, қабынуға қарсы, спазмолитикалық, холеретикалық, конверттейтін, тұтқыр, рспаративті, қалпына келтіретін, диуретикалық, гемостатикалық, седативті, дезинфекциялаушы, ас қорытуды және тәбетті жақсартатын агент ретінде.
— Артериялық қысымды төмендетуге, жүрек жиырылуының ырғағын бәсеңдетуге және амплитудасын арттыруға, шеткергі қан тамырларының кеңеюіне ықпал етеді.
Сыртқа:
— гингивит, стоматит кезінде;
— бет терісінің күйін жақсарту, ағарту және оның солып қалуын болдырмау үшін тонзиллит, қызыл иектің шырышты қабығының қабынуы, пародонт ауруы, ауыздан жағымсыз иіс, терінің қайнауы, жылау және қан кету жаралары.
Дәстүрлі дайындау тәсілдері және халықтық медицинада қолдану:
1. Тұнбалар:
1 ас қасық ұсақталған жапырақтарды 300 мл құйыңыз. қайнаған су, 30 минутқа қалдырыңыз, сүзгіден өткізіңіз. 1/2 кеседен күніне 2-3 рет қабылдау керек.
2. Қайнатпа:
1 ас қасық ұсақталған жапырақтарды 1 стакан суға салып, 10 минут қайнатыңыз. 2 сағат талап етіңіз. сүзіңіз және күніне 3 рет 1/2 кеседен алыңыз.
3. Қайнатпа:
3-4 ас қасық ұсақталған жапырақтарды бір стақан қайнаған суға салып, 5-10 минут қайнатыңыз. Бөлме температурасында салқындатыңыз, ағызыңыз. 2 ас қасықтан күніне 3-4 рет қабылдау керек.
4. Инфузия:
1 ас қасық ұсақталған өсімдік шикізатын 1 стакан қайнаған суға құйып, 15 минут қоя тұрыңыз. Сүзіп алу. Ересектерге 1/2 кеседен күніне 2 рет тамақпен бірге қабылдау керек.
Құрамы: құлпынайдың ұсақталған жапырақтары.
Қолдануға болмайтын жағдайлар:
жеке қолдануға жарамсыздық, жүктілік, бала емізу.
Сақтау шарттары:
құрғақ, жарықтан қорғалған және балалардың қолы жетпейтін жерде, 25°С аспайтын температурада сақтау керек; дайындалған инфузия мен қайнатпа — салқын жерде екі тәуліктен асырмай.
Жарамдылық мерзімі:
2 жыл.