- рн өлшеу диапазоны: 0, 0 - 14, 0 рН;
- өлшеу қадамы: 0, 1 рН;
- дәлдігі: ±0, 1pH;
- калибрлеу бұрағышының көмегімен 1 нүктеден калибрлеу (жиынтықта) ;
- жұмыс температурасының диапазоны 0 °C - +50 °C (32 F-122F) ;
- тамақтандыру: 1. 5V х 3 (батареялар AG 13) жиынтықта;
- батареялардың бір жиынтығының қызмет ету мерзімі шамамен 700 сағатты құрайды;
- өлшемдері: 152 x 29 x 20 мм;
- салмағы: 51 г.
ЖИНАҚТАУ:- рН-метр;
- Шағын бұрағыш;
- Батареялар: 1. 5V х 3 (орнатылған) ;
- Калибрлеуге арналған субстанциялар (3 дана);
- Орыс тілінде қолдану жөніндегі нұсқаулық;
- Сақтауға арналған пластикалық қорап.
Қолдану жөніндегі нұсқаулық:
РН деңгейін анықтау үшін салқындатылған суслоның аз мөлшері қажет болады. Кейбір рН өлшегіштер тек белгілі бір температурада (әдетте 60°F (15,5°C)) дұрыс мәндерді көрсетеді. Берілген рН өлшегіш автоматты түрде берілген диапазондағы температураға түзетулер енгізеді. Бірақ, температураны автоматты түрде өтейтін рН өлшегіш пайдаланылса да, өлшеу алдында суслоны әлі де салқындату қажет. РН-метрлік электродтар жоғары температурада сұйықтықтарға салынса, әлдеқайда жылдам жанып кетеді. Сондықтан суслоны салқындату құрылғының мерзімінен бұрын тозуына жол бермейді.
РН өлшегіштің ең жоғары өнімділігіне қол жеткізу үшін электродты таза және сызаттардан таза ұстау керек. Оны арнайы ерітіндіде сақтайды. Өлшеу барысында электрод сұйықтыққа батырылуы тиіс. Әрбір өлшеу алдында электродты сумен шайып, сыналатын сұйықтыққа түсіру керек, бірнеше секунд күтіп, содан кейін ғана құрылғының көрсеткіштерін алу керек.
Сыраны қайнату процесі барысында рН деңгейін оңтайлы диапазонға (5,2-ден 5,4-ке дейін) бірнеше рет тексеруге тура келеді. Егер рН тым жоғары болса, ол қышқыл немесе кальций сульфатын қосу арқылы төмендетіледі. Сондай-ақ соңғы фильтраттың рН–факторын өлшеу пайдалы - рН 6,0 мәніне жеткенге дейін жууды тоқтату керек, әйтпесе таниндердің бөліну қаупі бар.
Сусланың рН-факторының мәні 5,0-ден 5,5-ке дейін болуы керек. Егер ол тым жоғары болса, қышқыл қосу керек. Әдетте, сыра қайнату үшін қолданылатын су тым қатты болған жағдайларды қоспағанда, пюренің рН қалыпты болса, суслоның рН факторымен ешқандай проблемалар туындамайды.
Сонымен қатар, дайын сыраның рН деңгейін өлшеу керек. Дайын сырадағы рН деңгейі 4,0-4,6 диапазонында болуы керек. Сыраның рН факторы тым жоғары болса, дәмсіз болуы мүмкін. Ал қайнату процесінде суслоның рН факторының жоғарылауы соңғы өнімде өткір, құлмақ тәрізді ащылықтың пайда болуына әкелуі мүмкін.
РН-метрді калибрлеу үшін алдын ала белгілі рН мәні бар екі ерітінді қолданылады. РН 4 және 6,86-ға тең буферлік ерітінділер жиі қолданылады. РН өлшегіштерін калибрлеу үшін сыра қайнатушылар рН = 4 және рН = 6,86 буферлік ерітінділерді пайдаланады. Калибрлеу әдістері құрылғының түріне байланысты әр түрлі болады және, әдетте, оған арналған нұсқаулықта сипатталған.
Таза дәнді сыраны дайындайтын сыра қайнатушылар үшін рН өлшегіш өте пайдалы құрал болып табылады. Және бұл әсіресе өте кермек суды пайдаланатын сыра қайнатушыларға қатысты. Бұл жағдайда пюренің қажетті рН деңгейіне өздігінен қол жеткізілмейді – қышқылдарды немесе кальций сульфатын (гипс) қосу керек.