Дал - қайнатылған бұршақтардан жасалған қою, ащы сорпа. Оны дайындау үшін бұршақ пен жасымықтың әртүрлі түрлері қолданылады. Дәлелденген рецепттердің бірі - маш бұршақтарынан немесе "маш бұршақтарынан" жасалған дал. Бұндай дал тойымды және нәрлі болып шығады, аштықты тез басады және өткен ас туралы керемет естеліктер сыйлайды. Дәм мен пайданың бірегей үйлесімін жасау үшін көптеген компоненттерден тұратын дәмдеуіштер мен ащы шөптердің күрделі қоспасы қолданылады.
Қолдану тәсілі: даланы дайындау үшін сізге жасымық қажет. Оны алдын ала суға салып, 5-6 сағаттан кейін жұмсақ болғанша баяу отта пісіріңіз. Оған бұқтырылған немесе қуырылған көкөністерді (пияз, сәбіз, қызанақ, бұрыш және т.б.) қосыңыз. Соңғы кезеңде дәмдеуіштер мен жаңа піскен шөптермен дәмдеңіз.
Құрамы: кориандр тұқымы, қызыл чили бұрышы, манго ұнтағы, қара бұрыш, имбирь, тұз, кассия, сарымсақ, қалампыр, мускат жаңғағы, асафоэтида, анис, мускат жаңғағы түсі.