Функционалды ақуыз-витаминді өнім халықтың барлық жас топтарында жүйелі түрде тұтынуға арналған, бауыр мен асқазан-ішек жолдарының ауруларының даму қаупін азайтады, құрамында физиологиялық функционалды тағамдық ингредиенттердің болуына байланысты денсаулықты сақтайды және жақсартады.
Биотикалық медицина орталығы (Мәскеу қ.) өз зерттеулерінің негізінде мыналарды ұсынады өнім фитотерапияда B (бор), Mn (марганец), Co (кобальт), Mg (магний), Si (кремний), Cu (мыс), P (фосфор), Fe (тапшылығын толтыру үшін қолданылады. темір), Zn (мырыш) (өнім жапсырмасындағы кестені қараңыз).
Профилактикалық және сауықтыру әсерлері
Өнімнің құрамына кіретін өсімдік тектес заттар кешені жүйелі түрде қолданған кезде бауыр мен асқазан-ішек жолдарының бірнеше физиологиялық қызметіне пайдалы әсер ету қабілетіне ие.
● Силимарин, силибин биофлавоноидтары (сүт ошаған) және кумарин (куркума), витаминдер мен минералдардың антиоксиданттық кешенімен нығайтылған, гепатоциттердің биомембраналарын нығайтады, зақымдалған бауыр жасушаларының қалпына келуін белсендіреді және регенерация процестерін жеделдетеді.
● Сонымен қатар, силимарин (сүт ошаған) глутатион концентрациясын арттырады – бауырдың ең күшті антиоксиданты және детоксиканты. Осындай өзара әрекеттесудің арқасында өнім күшті гепатопротекторлық әсер көрсетеді.
● Жоғары мазмұн амин қышқылдары метионин (қарағай жаңғағы және талған) бауыр жасушаларының детоксикациялық қабілетін арттырады және майлы гепатоздың дамуынан қорғайды.
● Пектиндер (алма) және тағамдық талшықтар (талқан, сәбіз, күнбағыс дәні, қарағай жаңғағы күнжарасы) ішектегі уытты заттарды байланыстырады және ішінара залалсыздандырады, бауырды айтарлықтай жеңілдетеді және асқазан-ішек жолдарының бұзылған қызметін қалпына келтіреді.
● Полифенолдар катехин және кверцетин (сүт ошаған), холеретикалық және спазмолитикалық әсерлерімен қатар, қабынуға қарсы әсері бар, ол бета-ситостерол мен куркуминнің бактерицидтік және фунгицидтік (зеңге қарсы) әсерлерімен одан әрі күшейтіледі (куркума) – бұл бауыр мен өт шығару жолдарының қабыну ауруларына қатысты өнімнің емдік-профилактикалық қасиеттерін күшейтеді.
"Бауыр денсаулығына арналған балқарағай таңғы ас" бауыр жасушаларын (гепатоциттерді) биологиялық белсенді заттардың синтезі үшін қоректік заттармен, энергиямен және биокоррекциялық компоненттермен қамтамасыз етеді және осылайша метаболизм процестері мен детоксикация реакцияларын жүзеге асыру үшін бауырдың функционалдық әлеуетін арттырады.
Қолдануға арналған ұсынымдар.
Бауырдың, өт шығару жолдарының, ұйқы безінің патологиясымен байланысты бұзылулардың алдын алу және түзету үшін сауықтыру тағамы ретінде:
созылмалы холецистит және холангит,
өт шығару жолдарының дискинезиясы,
өт-тас ауруы,
холецистэктомиядан кейінгі синдром,
майлы гепатоз,
созылмалы панкреатит,
гепатиттер (инфекциялық, алкогольдік, уытты),
бауыр циррозы,
уланудың салдары (алкогольмен, есірткімен, дәрілік препараттармен, тамақ өнімдерімен).
"Бауыр саулығы үшін балқарағайдан жасалған таңғы ас" денсаулыққа пайдалы:
жүкті әйелдердің токсикоздары кезінде,
дәрілік препараттарды үнемі қабылдайтын адамдарға,
ірі қалаларда және экологиялық қолайсыз аймақтарда тұратындарға,
зиянды өндірісте немесе қауіпті химиялық заттармен байланыста жұмыс істейтіндерге.
Өнімді жүйелі түрде қолдану патологияның дамуын бәсеңдетуге және ауру қаупін азайтуға көмектеседі.
Объективті артықшылықтар: ● пісіруді және қайнатуды қажет етпейді ● құрамында табиғи заттардың толыққанды кешені бар ● қолдану ұзақтығына шектеу қойылмайды ● ыңғайлы үлестік қаптама өнімді пайдалануға мүмкіндік береді: - үй жағдайында; - кеңсе жағдайында; - жолда; - саяжайда және т.б.
Дайындау тәсілі:"Балқарағай таңғы асының" бір порциясына 1/2 кесе ыстық су құйып, араластырып, 3-5 минут қоя тұрыңыз. Дәміне қарай тағамға сары май, сүт, қант немесе тұз қосыңыз. "Балқарағайдан жасалған таңғы асты" салқын сүтпен, йогуртпен немесе айранмен толтыруға болады. Бұл жағдайда оны тұтынар алдында 10-15 минутқа қалдырған жөн.
Қолдануға болмайтын жағдайлар: Компоненттерге жеке төзбеушілік.