бұл тәбеттің төмендеуіне, геморройға, созылмалы шаршағыштыққа, ас қорыту жүйесінің бұзылуына, диспепсияға қолданылатын джем түріндегі аюрведиялық препарат.
Қолдануға көрсеткіштер:
Белсенді ингредиенттердің қасиеттері:
Читрак бұл ас қорыту отын арттыруға және бауырды, көкбауырды және аш ішекті белсендіруге арналған ең жақсы аюрведиялық құрал. Ол көбінесе қызыл ащы бұрыш сияқты ыстық дәмдеуіштер тиімсіз болған кезде де жұмыс істейді. Трикату немесе асафоэтидаға қарағанда тиімдірек деп саналады. Асқорытудың созылмалы әлсіздігінен және тәбетінің нашарлауынан зардап шегетіндер оның арқасында жеңілдікке қол жеткізе алады.
Пионжапырақты аморфофалл ол бай химиялық құрамға ие және әртүрлі аюрведиялық препараттарды өндіруде қолданылады. Кафа мен Вату дошаны теңестіреді. Асқазанның әртүрлі бұзылыстарына, геморройға, аменореяға, анорексияға, буындардағы ауырсынуға пайдалы.
Қант құрағы метаболизмді, ми жұмысын ынталандырады. Ас қорытуды қалыпқа келтіреді. Айқын сергітетін, жалпы нығайтатын, қабынуға қарсы және антиоксиданттық қасиеттерге ие.
Зімбір анальгетикалық, қақырық түсіретін, сергітетін және қабынуға қарсы әсері бар, сонымен қатар спазмолитикалық, карминативті және емдік әсері бар. Асқазан сөлінің бөлінуін ынталандыра отырып, ас қорыту процестеріне оң әсер етеді. Бауыр мен өт шығару жүйесін тазартуға ықпал етеді.
Такра (Айран) - бұл холестерин алмасуын реттейтін лецитинді қоса алғанда, көптеген дәрумендер мен қоректік заттардан тұратын майсыз крем. Асқорыту оты төмен адамдарға қолданылады.
Ерітілген сары май ги тәбетті, сондай-ақ асқазан қышқылын өндіруді ынталандырады, бұл тағамның жақсы қорытылуына және сіңуіне көмектеседі. Тұтастай алғанда, өнім құрамындағы май қышқылының арқасында асқазан-ішек жолдары үшін әдеттен тыс пайдалы болып саналады. Сондай–ақ, оның құрамында орта тізбекті триглицеридтер - майлар бар, олардың ыдырауы үшін өт және сәйкесінше ұйқы безі ферменттері қажет емес. Осылайша, бұл өнімді холецистит, панкреатит, гепатит және басқа аурулар кезінде, ағза майларды толық сіңіре алмаған кезде тұтынуға болады.
Қолдану тәсілі : күніне 5-15 граммнан.
Құрамы: қант құрағы (saccharum officinarum), бал (honey), ги майы (ghee), пионжапырақты аморфофалл (amorphophallus paeoniifolius), айран (butter milk), хитрак (plumbago zeylanica), зімбір (zingiber officinale), қара бұрыш (piper nigrum).