Чили бұрышы – бұл дәмдеуіштер әлемінің аңызы, өйткені дәл осы бұрыш (дәлірек айтқанда, оның бірнеше сорттары) жанудың барлық елестететін және ойға келмейтін жазбаларына жатады! Чилидің туған жері Оңтүстік Американың тропикалық аймақтары, оны ацтектер мен басқа да үнді тайпалары өте кең пайдаланған. Айтпақшы, бұрыштың атауы Чили елімен байланысты емес – ол қазіргі Мексика аумағында өмір сүрген үнді тайпасының өзіндік атауынан шыққан.
Жанып тұрған бүршіктерді Еуропаға сонау XV ғасырда Жаңа дүниенің алғашқы зерттеушілері әкелген (айтпақшы, қызыл бүршіктің жануын алғашқылардың бірі болып бағалаған Колумб та болған). Бүгінгі таңда чили бұрышы әлемнің барлық дерлік тропикалық аймақтарында өсіріледі, бірақ оны өсірудің негізгі орталықтары Үндістан, Қытай, Таиланд және Оңтүстік–Шығыс Азияның басқа елдері болып табылады. Барлығы чилидің екі мыңнан астам түрі белгілі, олардың көпшілігі тамақ дайындауда және медицинада қолданылады.
Қызыл чили бұрышының дәмдік қасиеттері және қолданылуы
Чили бұрышы – бұл татымды дәм мен хош иістің квинтэссенциясы. Чилидің әртүрлі сорттары әртүрлі күшті дәм мен хош иіске ие – ол ащы болуы мүмкін, тәтті бұрыштың қарқындылығынан әрең асып түседі немесе шыдамсыз күйіп кетуі мүмкін. Дәмдеуіштер ретінде чили бұрышының орташа және қатты ащы сорттары пайдаланылады, дәмдеуіштер ретінде қатты жанатын бұрыштар өте сирек қолданылады.
Чилидің жанғыштығы тағам дайындауда кеңінен қолданылады, ол барлық дерлік тағамдарға, сондай-ақ көптеген сусындарға дәмдеуіш ретінде қолданылады. Бұрыш емдік мақсатта да қолданылады – бұл бұрыш патчтарының құрамдас бөлігі, оны қан кету, инфаркт және басқа да көптеген жағдайларда қолдануға болады. Жалпы, қызыл чилидің бірқатар пайдалы қасиеттері бар, сондықтан оны тұтыну (бірақ қалыпты мөлшерде ғана) ағзаның күйіне оң әсер етеді.
Чили бұрышының пайдалы қасиеттері:
- Тәбетті арттырады, ас қорытуды және ұйқы безінің қызметін белсендіреді. Тәбетті арттыру үшін оны тағамға қосыңыз.
- Оның бактерияға қарсы әсері бар, иммундық жүйені нығайтады, токсиндерді күйдіреді, ағзаны қыздырады. Суық тиіп қалмас үшін оны қыста қолданыңыз. Ауыз арқылы тұтыну да, кремге ұнтақ қосып, онымен аяқты майлау да пайдалы. Қараша шалшықтары сіз үшін қорқынышты болмайды.
- Бұрыш жүйке жүйесінің жұмысын қалыпқа келтіреді, иммунитетті белсендіретін, стрессті әлсірететін және ауырсыну сезімін төмендететін эндорфиндердің түзілуін арттырады. Дәл осы "бақыт гормондары" адамдарды өткір нәрселерге ілінуге итермелейді. Үйреніп қалғандықтан, бұрыш енді соншалықты ыстық емес сияқты.
- Қызыл бұрыш атеросклерозды емдейді, құрамындағы антиоксиданттардың арқасында бауырдың жұмысын жақсартады.
- Қан қысымын қалыпқа келтіреді: қан тамырларын кеңейткенде тарылтады, тарылғанда кеңейтеді, сонымен қатар қанды қыздырады, қан тамырларын тазартады, олардың серпімділігін арттырады. Сондықтан жүрек және қан тамырлары ауруларының алдын алуда пайдалы.
- Чилиді қалыпты мөлшерде қолдану тіпті қатерлі ісіктердің пайда болуына жол бермейді.
- Ал кейбір зерттеулер қызыл бұрыштың ұйқысыздыққа көмектесетінін анықтады.
- Оны шашқа арналған маскаларға қосыңыз – шаш фолликулаларын ынталандырады. Шаш тез өседі.
Қолдануға болмайды асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдарға қызыл бұрыш