Тұтыну тәсілі:
200 г сұйықтыққа 2-3 шай қасық (шай, кофе, компоттар, коктейльдер) немесе сұйықтықпен күніне 3 рет. Қабылдау ұзақтығы 1-3 ай. Қолданар алдында дәрігермен кеңесу керек.
Қолдануға болмайтын жағдайлар:
Компоненттерге, жүктілікке және бала емізуге, көмірсулар алмасуы бұзылған адамдарға жеке төзбеушілік.
Құрамы:
- Дәрілік зефир, тамыр;
- Қара жемісті шетен, жемістер;
- Элекампан үлкен, тамыры;
- Бес бөлікті аналық шөп, шөп;
- Батпақ каламусы, тамыры бар тамырсабақ;
- Ащы жалбыз, жапырақ;
- Кәдімгі қарағай, қылқанжапырақ;
- Төбелік солянка, шөп;
- С дәрумені;
- қант шәрбаты 65%.
Әрекет:
Улануды басуға, өкпенің және бронхтардың шырышты тіндерін жаңартуға, есте сақтау қабілетін жақсартуға, жұмысқа қабілеттілікті арттыруға, никотинге тәуелділіктен арылуға ықпал етеді;
жөтелді басады;
жұмысқа қабілеттілікті арттырады;
витаминді-минералды кешенді толықтырады;
иммундық жүйені нығайтады.
Барлық көрсеткіштер Кешендердің құрамына кіретін дәрілік өсімдіктердің әрекеттері негізінде келтірілген.
Дәрі болып табылмайды. Дәрігердің рецептісіз босатылады. 250 мл
Дәрілік зефир тамырының емдік қасиеттері Дәрілік зефир тамырында негізінен полисахаридтерден, крахмалдан (37%) тұратын өсімдік шырышының (35%) айтарлықтай мөлшері бар., тұтқыр заттар, алма қышқылы, қамыс қанты және т.б. Тамырдың негізгі белсенді емдік компоненті шырышты зат болып саналады, ол тамырды суға құю арқылы алынады. Инфузия бүркемелеуші әсерге ие және тұтынған кезде қабынған шырышты қабықтарды жабады және оларды тітіркенуден қорғайды, бұл дәрілік зефирді жедел респираторлық вирустық инфекцияларда қолданумен байланысты. Харьков химия-фармацевтикалық ғылыми-зерттеу институтында зефир препараты — мукалтин әзірленді, ол тыныс алу жолдары мен өкпе ауруларын (бронхит, пневмония, трахеит және т.б.) емдеу үшін сәтті қолданылды.
Зефир тамыры officinalis — қолдану, қақырық түсіретін дәрі ретінде рецепттер — 1 ас қасық ұсақталған тамырдың 1 стакан суық суға 4 сағат бойы инфузиясы 1-2 ас қасықтан күніне 3-4 рет, балаларға — 1 шай қасықтан ішуге рұқсат етіледі. күніне 4 рет. Сол мақсатта — 2 шай қасық ұнтақталған зефир тамыры (8 бөлік), кольцфут жапырақтары - (4 бөлік), ұсақталған анис жемістері (2 бөлік), мия тамыры (3 бөлік), күлгін тамыр (1 бөлік) шай сияқты қайнатылады, 20 минут тұндырылады, сүзіледі және әр 3 сағат сайын ½ кесе жылы ішеді. Дәріханаларда дәрілік зефир тамырынан дайындалған сироп сатылады, ол балаларға әр 2 сағат сайын 1 шай қасықтан тағайындалады. Дәрілік зефир тамыры № 1-4 емшек шайларының құрамына кіреді. Паракодин (Paracodin) — Германияда өндірілген дәрілік зефирден жасалған препарат. 5 мл сиропта (1 шай қасық) 12 мг дегидрокодеин тартраты, 60,5 мг зефир сұйық сығындысы және 90,7 мг гринделия сұйық сығындысы бар. Препарат кодеинге қарағанда жөтелге қарсы айқын әсерге ие. Сондай-ақ қақырық түсіретін және ауыруды басатын дәрі болып табылады. Көптеген емшілер зефирді асқазан мен ішек ауруларына ем ретінде ұсынады. Бұл өсімдіктің тамырынан алынған препараттар гастрит пен асқазан жарасын тамаша емдейді. Зефирдің кептірілген тамырынан жасалған шай асқазанның қышқылдығын төмендетуге көмектеседі. Зефир ағза үшін толығымен қауіпсіз болғандықтан, одан шайды кез келген жиілікте ішуге болады.